18°

București

ULTIMA ORA

Aimée Iacobescu, la capătul puterilor: „Sufăr ca un animal”


Suspectă de cancer, actriţa în vârstă de 69 de ani se zbate între viaţă şi moarte, iar tratamentul, schimbat pentru a treia oară în ultimii doi ani, pare să-i aducă mai aproape sfârşitul. Învinsă de durerile tot mai mari, Aimée Iacobescu vrea să renunţe complet la medicaţia actuală şi, dacă va avea bani, să meargă la o clinică privată.

În ciuda indicaţiilor date de specialiştii Spitalului Universitar din Capitală, actriţa recunoaşte că efectele secundare ale medicamentelor au îngenuncheat-o: „Nu mai suport tratamentul acesta şi vreau să-l întrerup pentru că mi-e foarte rău. Medicii îmi spun să continui, dar nu mai rezist. Poate alţi medici mă pot trata fără să am asemenea stări. Trebuie să ajung la spital pe 23 martie, când sunt programată, dar o să anunţ că nu mă duc pentru că sufăr ca un animal”.

Cheamă Salvarea aproape zilnic: „Parcă sunt otrăvită”

A încercat să găsească o soluţie, însă până acum demersurile ei n-au avut succes. „N-am reuşit încă să dau de medicii care mi-au prescris tratamentul. Am chemat pe cineva să stea cu mine şi să sune la Salvare dacă e nevoie. Noul tratament nu-mi prieşte deloc şi nu mă simt grozav. Am tot felul de stări ciudate, parcă sunt otrăvită. Mi-a fost atât de rău încât am chemat Salvarea de trei-patru ori în ultima săptămână. Cei de pe ambulanţă mi-au confirmat că mă simt rău din cauza tratamentului. Mi-au dat nişte calmante şi cam atât. Mi-a trecut răul pentru jumătate de oră şi pe urmă a reînceput”, ne-a declarat Aimée Iacobescu.

„Simt un nod în gât, ca la infarct, şi nu mai văd”

Chinurile pe care actriţa e nevoită să le suporte întrec orice imaginaţie. „Am pulsul foarte mare, tensiunea mică, am ameţeli, simt un nod în gât, ca la infarct, şi nu mai văd. E groaznic! Mi-au zis să merg la Urgenţă, dar n-am vrut pentru că acolo mă internează şi mă ţin în aceeaşi stare. Şi nu se uită nimeni la mine... Doctorul a spus: «Las-o să sufere ca un animal!». Şi asta mi se întâmplă... sufăr ca un animal. Mi-e frică să mă mai duc la spital! Şi dacă mă internez, cine mai are grijă de mama care abia se deplasează?!”, mărturiseşte vedeta anilor ’60-’80.

„Mi se poate întâmpla orice, nu mai garantez nimic”

Speriată de stările care o chinuiesc de peste o săptămână, Aimée Iacobescu e conştientă că îşi poate da oricând ultima suflare. „Acum iau nişte calmante şi fac injecţii cu dexametazonă, dată de la Salvare. Mă lasă durerile cinci-10 minute maximum şi apoi reîncepe răul ăsta mare. Deci nu mă ajută foarte mult nici tratamentul de la Salvare. Dacă aş avea cu ce, m-aş duce şi la o clinică privată. Ar trebui să mă consulte un medic oncolog cu experienţă şi să vadă cum pot trăi fără dureri. Nu ştiu ce mi se mai poate întâmpla rău, nu mai garantez nimic”, spune actriţa.

Supărată şi pe UNITER, şi pe Cezara Dafinescu

De doi ani, Aimée Iacobescu şi-a depus dosarul la UNITER pentru a obţine indemnizaţia de merit de 2.700 de lei/lună, sumă neimpozabilă. Pentru că nu a primit niciun răspuns, actriţa a ieşit public, în „ring”, şi a recunoscut că „moare de foame în casă”. Ea susţine că dă toată pensia pe medicamente şi că ultima ei speranţă este acest venit suplimentar viager oferit de stat seniorilor. Oficialii UNITER au promis că vor analiza dosarul lui Aimée Iacobescu la următoarea şedinţă, nefixată încă, mai ales că doi dintre beneficiari au decedat şi s-au eliberat astfel nu unul, ci două locuri. Totodată, actriţa are un conflict cu fosta colegă Cezara Dafinescu, despre care susţine că are să-i returneze un împrumut de 2.000 de lei.

Ti-a placut?

1885

afisari