18°

București

ULTIMA ORA

Gabriela Szabo, despre moartea Iolandei Balaş Soter: Mi-a fost mentor, păstra un echilibru de eleganţă în sportul românesc


Campioana olimpica de la Sidney, Gabriela Szabo a declarat astăzi că a ajuns să lucreze în sportul românesc datorită Iolandei Balaş Soter.

"Rămăsese una dintre puţinele persoane care au ţinut un echilibru de eleganţă, de frumuseţe, de execelenţă, de bunătate, de puritate în sportul românesc. Sunt tristă! Dacă am ajuns să lucrez în sport, se datorează acestei femei care mi-a fost mentor. A fost unica femeie care atunci când am plecat din minister mi-a zis: "Găbiţă dragă, cu ce te ajut acum!?", a spus Gabriela Szabo.

Născută pe 12 decembrie 1936, la Timişoara, Iolanda Balaş, a fost dublă campioană olimpică la Roma 1960 şi Tokyo 1964, la proba de săritură în înalţime. Sportiva a stabilit 14 recorduri mondiale şi a avut o serie de 105 concursuri consecutive câştigate, performanţă unică în lume. A câştigat două medalii de aur la Campioantele Europene în 1958 şi 1962 şi una de argint, în 1954. Între 1988 şi 2005, Iolanda Balaş, a fost preşedinte al Federaţiei Române de Atletism.

Ti-a placut?

1282

afisari