18°

București

ULTIMA ORA

Ion Dolănescu, şapte ani de la deces: muzica lui a răsunat în cimitir


Sâmbătă a avut loc parastasul de şapte ani al regretatului rapsod Ion Dolănescu la Biserica “Sfântul Gh. Nou”, din Capitală. Cel care a oficiat slujba a fost părintele Emil Cărămizaru, fostul duhovnic şi un apropiat al familiei Dolănescu.

Până acum, Maria Ciobanu a lipsit la parastasele lui Ion Dolănescu. Sâmbătă a vrut să-i fie alături fiului ei, Ionuţ, susţinând că în tot acest timp l-a pomenit pe răposat la bisericile pe unde s-a rugat. “Dumnezeu să-l odihnească în pace! Tot poporul care l-a iubit sigur îi duce dorul şi cred că se roagă ca sufletul lui să-l odihnească Dumnezeu în pace. Ne rugăm la Dumnezeu să ne ajute să trecem peste toate supărările şi tristeţile. Noi am fost despărţiţi, eu am familia mea. Tot timpul îi aprind lumânări pentru că este tatăl copilului meu şi mă rog ca Dumnezeu să-l odihnească în pace. Îmi amintesc lucruri frumoase despre succesul nostru şi îi mulţumim  publicului”, a spus Maria Ciobanu la ieşirea din biserică.

Vrea casă memorială

Pe toată durata slujbei de pomenire, Ionuţ Dolănescu a avut lacrimi în ochi, dar a fost susţinut îndeaproape de familia sa. “Păcat că nu mai este printre noi”, a spus Ionuţ, care speră să transforme în casă memorială locuinţa din Caimatei. La slujba de pomenire a fost şi Ionuţ Petrescu, cel care susţine că ar fi fiul lui Ion Dolănescu. Dragoş însă a rămas în Costa Rica şi a postat doar un mesaj pe contul de socializare, semn că nu şi-a uitat tatăl. “Amintirea ta devine mai dulce cum trec anii, ca şi cântecele, versurile, anii petrecuţi împreună. Dumnezeu mi-a dăruit un tată extraordinar nu numai prin arta lui, ci mai ales prin omenia  lui”, au fost cuvintele lui Dragoş Dolănescu. Acesta probabil că îşi va pomeni tatăl şi la o biserică ortodoxă de acolo, aşa cum a procedat şi în anii trecuţi.

Slujbă şi la Cimitirul Bellu

După slujba de pomenire de la biserică, familia şi preotul Cărămizaru au mers la cimitir pentru a sluji şi a se ruga. Lor li s-au alăturat şi câţiva admiratori ai familiei Dolănescu. În faţa mormântului, Ionuţ a ţinut un scurt discurs în memoria tatălui său, apoi au împărţit pachete celor săraci, în timp ce unii admiratori s-au ocupat ca melodiile lui Ion Dolănescu să răsune în cimitir. Masa a avut loc în casa din Caimatei, unde lui Ion Dolănescu îi plăcea să petreacă câte trei zile de ziua lui.

Peste 50 de albume

Ion Dolănescu a fost unul dintre cei mai îndrăgiţi interpreţi de muzică populară de la noi. De-a lungul carierei a înregistrat 50 de discuri pe vinil şi CD-uri, iar sălile unde susţinea concerte deveneau neîncăpătoare. Debutul lui pe scena muzicală a avut loc, pe când avea 18 ani, la Casa de Cultură din Târgovişte. În 1961 a cunoscut-o pe Maria Tănase, alături de care a susţinut un mic turneu, iar cinci ani mai târziu a fost acceptat la Ansamblul “Ciocârlia”. În plan personal, Ion Dolănescu a bifat două căsătorii: prima cu Iustina Băluţeanu, iar a doua cu Maria Ciobanu. Ambele au fost însă sortite eşecului, Ion Dolănescu preferând singurătatea.

Ti-a placut?

947

afisari