18°

București

ULTIMA ORA

Mihai Pocorschi îi dă peste nas lui Florin Grozea: "E într-un con de umbră şi un scandal îi este folositor"


La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc, la Bucureşti, Adunarea Generală a membrilor Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR-ADA) pentru desemnarea noului Consiliu Director. La eveniment a participat şi Florin Grozea (Hi-Q), care susţine că Mihai Pocorschi l-a ameninţat că-i “dă un cap în gură” dacă nu încetează cu întrebările incomode. Pentru a lămuri situaţia, "ring" a stat de vorbă cu componentul trupei VH2, dar şi cu alţi participanţi la şedinţa din 22 martie.
“Vineri, de față cu peste 200 de compozitori, Mihai Pocorschi m-a amenințat repetat că îmi dă un cap în gură dacă nu mă opresc cu întrebările. Eu întrebam politicos care erau argumentele unor schimbări impuse discret [a se citi << pe sub masă>>] de conducerea UCMR-ADA, prin care o mână de oameni preiau puterea absolută în gestionarea a 18-25 de milioane de euro pe an.”, a scris Florin Grozea pe blogul personal. Contactat de “ring”, Mihai Pocorschi susţine că nu a făcut nicio ameninţare şi că totul este doar o invenţie de-a lui Grozea, care astfel vrea să reintre în atenţia opiniei publice.
"Am senzaţia că domnul Grozea e într-un con de umbră şi probabil că un scandal îi este folositor. Eu nu am să-l ajut să facă acest lucru. Nu ţin minte dacă în acest moment Hi-Q a mai scos vreun cântec nou. Probabil că prima pagină aşa se obţine.
Ceea ce spune el cu << capete în gură>> este neadevărat. Am vorbit cu el, aşa cum am vorbit cu alte câteva sute de persoane în Adunarea Generală, care majoritatea erau tineri. El este singurul care acuză că i-am dat capete în gură... nici nu mai ţin minte în momentul de faţă. Poate i-am zis că-mi dă bătăi de cap cu atitudinea pe care o are. De la a da bătăi de cap, până la capete în gură, este drum lung. Florin face nişte acuzaţii vizavi de Adunarea Generală, de Consiliul de Administraţie şi de multe alte lucruri, pe care ar fi bine să le fondeze. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt destul de simple: nemulţumit de rezultatul votului, Florin Grozea a încercat să facă scandal.", a declarat în exclusivitate pentru "ring" Mihai Pocorschi.
“Tinereţea nu e o calitate”
Ca de obicei, conflictul dintre cei doi muzicieni pare a fi o dispută între generaţii. În timp ce Florin Grozea susţine că tinerii artişti “primesc zilnic capete în gură de la vechea generaţie”, Pocorschi este de părere că tinereţea nu este întotdeauna o calitate benefică pentru un membru al Consiliului Director al UCMR-ADA.
“Îmi permit să dau un sfat: << Nici tinereţea nu e o calitate şi nici bătrâneţea nu e un defect!>>. Cei care sunt în Consiliul de Administraţie şi care merg, în interesul breslei, la negocieri cu radiourile, televiziunile şi alte entităţi, au deja o experienţă, care se dobândeşte în timp. Cine intră azi, pentru prima oară, în Consiliu, nu are experinţa necesară ca să faţă tuturor problemelor specifice. În Consiliul de Administraţie singurul sub 50 de ani este Laurenţiu Duţă. Aşa au fost voturile… au fost exprimate foarte clar, de o groază de tineri.”, a explicat chitaristul de la VH2.
"Sunt declaraţii teribiliste..."
La Adunarea Generală a UCMR-ADA a participat şi Horia Moculescu, care afirmă că nu a asistat la vreun incident precum cel descris de Florin Grozea.
"N-am lipsit niciun moment pe durata Adunării Generale şi nu am asistat la un astfel de moment; nu am ascultat, sau auzit ceva, şi nu cred că s-ar fi putut consuma de faţă cu noi aşa ceva. Poate au discutat în closet, pe undeva. Dacă vreţi să luaţi de bun ceea ce spune Florin Grozea, este treaba dumneavoastră. Întreabaţi-l şi pe Mugurel Vrabet, întreabaţi-l şi pe Laurenţiu Duţă... Astea sunt declaraţii teribilistea de-ale lui Grozea. Fiecare pasăre pe limba ei piere!", ne-a mărturisit compozitorul.
Un alt participant la votare a fost Kamara, care nici el nu a asistat la vreun conflict. Totuşi, el nu exclude această posibilitate. "Pe mine nu m-a ameninţat cineva. Eu după ce am pus întrebarea mea, am plecat în Comisia de votare. Am fost supervizor acolo, aşa că nu am fost de faţă când s-a petrecut evenimentul. Nu ştiu exact ce s-a zis, cum s-a zis, sau în ce moment s-a zis.", a declarat Kamara pentru “ring”.
Mărul discordiei: Modificările aduse Statutului UCMR-ADA
Disputa dintre Grozea şi Pocorschi a pornit de la modificările pe care Statutul UCMR-ADA le-a suferit, în urma unei şedinţe, despre care membrul Hi-Q afirmă că s-a ţinut în mare secret.
“Aceste modificări care schimbă fundamental modul în care este condus UCMR-ADA au fost făcute într-o discreție totală, numeroși compozitori nefiind anunțați. (...) Membrii nu mai pot schimba Statutul, membrii nu mai pot numi Președintele, membrii au fost puși în fața faptului împlinit pentru a vota niște candidați siguri pe fotoliul lor (ca pe timpul lui Ceaușescu când exista un singur candidat pe fiecare loc).”, reclamă Grozea pe blog.
Mai mult, părerea îi este împărtăşită şi de Kamara, care este de părere că la nivelul Uniunii s-a creat o mică dictatură.
"Au schimbat şi statutul. Până acum, Adunarea Generală vota preşedintele. Acum, au decis să modifice Statutul doar 30-40 de persoane, care s-au adunat într-o şedinţă extraordinară fără să informeze lumea de acest lucru. Au decis ca, de acum încolo, Consiliul Director să fie ales pe o durată de 4 ani şi doar acesta să poată vota preşedintele. Au făcut o mică dictatură acolo!”, a declarat Kamara.
De cealaltă parte, Pochorschi declară că totul s-a făcut ca la carte, membrii fiind anunţaţi din timp de Adunarea Generală în cadrul căreia modificarea statutului a fost pusă în discuţie.
"Adunarea Generală de schimbare de statut, la care ei fac referire, a fost anunţată cu o lună de zile înainte, la fel ca şi cea de vineri, pe site-ul UCMR-ADA. Statutul prevede următorul lucru: se face o chemare generală, unde dacă nu se adună cvorumul - jumătate din cei 6.000 de membri -, a doua şedinţă se ţine doar cu cei care se prezintă. Consider că membrii care vin la şedinţă sunt membrii interesaţi. Propunerile Consiliului de modificare ale Statutului au fost publicate pe site şi au fost puse în discuţie în Adunarea Generală. Acesta este forumul care hotărăşte, nu Consiliul. Au fost nişte propuneri înaintate Adunării Generale şi care apoi au mers către ORDA, organul de control guvernamental al organismelor de gestiune colectivă. În urma acestui statut, practic, tot Consiliul de Administraţie vechi, pe care ei îl acuză că se ţine cu dinţii de scaun, şi-a dat demisia. Anul acesta au fost alegeri de la zero. Toată lumea, din toate generaţiile, a votat mai mulţi oameni care şi-au depus candidatura. Întâmplător, printre aceştia mă număr şi eu. Cu toţii am fost însă aleşi la Adunarea Generală de vineri. A fost un vot secret. Kamara a fost cel care a supervizat numărarea voturilor.", a declarat muzicianul.
"Nu ştiu să vă zic ce s-a întâmplat. Dacă a existat un conflict sper să-l rezolve prieteneşte, pentru că ambii sunt artişti. Cu Florin Grozea am o relaţie de prietenie deosebită. Dacă pot ajuta cu ceva, îi stau la dispoziţie oricând. Eu am avut întotdeauna o relaţie bună cu toată lumea. Consider că noi (cei din Consiliul Director -n.r.) reprezentăm interesele artiştilor aşa cum trebuie. Există transparenţă destul de mare. Acum, dacă mai sunt mici probleme, acestea se pot corecta în timp. Eu zic că avem o reprezentare bună. Le-am spus tuturor celor cu care m-am văzut, indiferent de problemele pe care le au, să vină în întâmpinarea mea cu orice propunere sau idee, pe care eu o voi înainta mai departe. Mă prezint la toate adunările Consiliului, Constanţa nu este chiar aşa de departe." - Laurenţiu Duţă
"Am refuzat să apar la televizor, refuz să alimentez scandalul, considerându-l neavenit. Sprijin tânăra generaţie, care a fost prezentă într-un număr extrem de mare la adunarea Generală de vineri. Ei au fost cei care m-au votat şi care m-au pus încă o dată în Consiliul de Administraţie. În momentul în care cineva afirmă că ne ţinem cu dinţii de scaun, ar trebui să ştie că locurile nu sunt renumerate. Şi apropos de banii ascunşi, la UCMR-ADA sunt cel puţin două, trei controale financiare pe an. Din acest punct de vedere, orice acuzaţie pe care el (Florin Grozea - n.r.) o face ar trebui să o probeze." - Mihai Pocorschi

Ti-a placut?

6214

afisari