18°

București

ULTIMA ORA

MĂRTURII CUTREMURĂTOARE! Părinţii Mădălinei Manole TRĂIESC din 7 lei pe zi


Aflaţi la pensie, Eugenia şi Ion Manole se zbat să supravieţuiască împărţind banii între medicamente, întreţinere şi facturi. Din puţinul care le rămâne, în jur de 400 de lei, îşi cumpără mâncare şi produse de strictă necesitate. Astfel, mama şi tatăl Mădălinei au la dispoziţie un buget de mai puţin de şapte lei pe zi fiecare.
Calculele lunare în familia Manole sunt simple: pensia Eugeniei se duce integral pe medicamentele ambilor, care costă 620 de lei, iar pensia lui Ion acoperă restul cheltuielilor. Li se întâmplă adesea ca înainte cu câteva zile de pensie să nu aibă niciun leu în buzunar. Atunci se împrumută la unicul fiu, iar când le vin banii, îi returnează integral ajutorul. Sunt împăcaţi cu situaţia lor şi nu cer nimănui nimic. Îşi doresc doar sănătate şi un răspuns clar la enigma morţii Mădălinei.
„Noroc cu soţia, care găteşte din te miri ce”
De onomastică, Ion Manole a petrecut în familie, mulţumit că starea lui de sănătate e stabilă: „Mă simt mult mai bine, îi mulţumesc lui Dumnezeu că are grijă de mine. Diabetul de care sufăr îl ţin sub control. Şi soţia mea e ceva mai bine. Cheltuim banii foarte atent. Pensiile nu ne ajung pentru un trai decent şi ne descurcăm foarte greu. Ne mai ajută băiatul când rămânem în pană de bani. Tratamentele noastre sunt foarte scumpe şi amândoi avem multe medicamente, în special pentru boala mea, după accidentul vascular. Reţeta mea costă 380 de lei, iar cea a soţiei - 240 de lei, în total 620 de lei, adică toată pensia soţiei. Din pensia mea trebuie să trăim. Noroc cu soţia, care găteşte foarte bine din te miri ce, dar mâncarea de regim e mai scumpă. N-am voie sărat, grăsimi, paste, pâine, produse de panificaţie şi carne de porc. Ne mai descurcăm datorită legumelor puse la congelator”.
„Când ai doar atât, te încadrezi, n-ai ce face”
Iarna, presiunea pe bugetul familiei Manole creşte. „Întreţinerea la bloc pe noiembrie a fost 350 de lei, 100 de lei au fost curentul, televiziunea prin cablu şi telefonul... Mai rămânem cu vreo 400 de lei, din care trebuie să trăim două persoane, să avem pentru mâncare şi produse de igienă. Când ai doar atât, te încadrezi, n-ai ce face... Îţi înfrunţi unele pofte, că de plăceri nici nu se poate vorbi. Se întâmplă să rămânem fără niciun ban, noroc că îl avem pe băiat aproape. Ne împrumutăm de la el, iar când luăm pensia, îi dăm înapoi. Avem în familie şi nişte nepoţi foarte potenţi financiar, deci am avea la cine să apelăm, dar ne ferim, pentru că orice împrumut trebuie returnat. Mădălina te ajuta fără să deschizi gura, intuia mereu dacă aveam nevoie de ceva. Haine am avut, nu prea am mai cumpărat, iar îmbrăcăminte şi încălţăminte cum primeam de la Mădălina nu pot să-mi cumpăr”, ne-a mai spus Ion Manole.
„Am aşteptat-o să vină din ceruri şi să ia loc pe scaun”
De Sărbători, familia Manole s-a pregătit pentru Mădălina... „Masa de Crăciun şi de revelion a fost pusă ca pe timpuri, cu un tacâm în plus pentru ea. Am aşteptat-o să vină din ceruri, să râdem şi să ia loc pe scaun. Îi simţim mereu prezenţa prin casă. Îmi doresc să fim sănătoşi cu toţii, eu şi toată familia, inclusiv cel mic de la Otopeni. Şi poate ne ajută Dumnezeu să se limpezească enigma care ne tot frământă. Am evitat noi conflicte şi ne-a şi ajutat Dumnezeu... În Ajunul Crăciunului, când am fost cu soţia la mormânt, cu 10 minute înainte plecase el (Petru Mircea – n.r.). Ce am găsit ne-a lăsat un gust amar. A adus un brad frumos şi solid, dar l-a pus înclinat”, a declarat tatăl Mădălinei.

Ti-a placut?

2213

afisari