ZiarulRing

25-apr.2024

ULTIMA ORĂ

MONDEN

Papaiani, recuperare departe de scenă: „Să joace ar fi ca o operație pe creier”

Avatar

Publicat

pe

VeÅŸti triste pentru admiratorii maestrului Sebastian Papaiani! Actorul de 79 de ani are programate, în septembrie, cinci reprezentaÅ£ii cu piesa „Amadeus”, însă medicii susÅ£in că stresul în mijlocul recuperării i-ar putea fi fatal. Mai mult, din cauza complicaÅ£iilor apărute după accidentul vascular cerebral, starea lui e în continuare imprevizibilă.

SoÅ£ia actorului, Marcela, îl veghează non-stop la SecÅ£ia de Neurochirurgie a Spitalului Universitar de Urgenţă BucureÅŸti, unde e internat din 23 mai, iar prietenii apropiaÅ£i îl vizitează săptămânal. Din păcate, toÅ£i cei care l-au văzut sau au vorbit cu familia lui Sebastian Papaiani susÅ£in că starea lui nu e cea mai bună. Potrivit apropiaÅ£ilor, actorului i-a paralizat piciorul stâng ÅŸi are ceva probleme de vorbire. În aceste condiÅ£ii, medicii n-au estimat încă niciun termen pentru externare.

„Stofa vasculară e, inevitabil, afectată”

Doctorul Tudor Ciuhodaru, specialist în medicină de urgenţă ÅŸi toxicologie la Spitalul de Urgenţă „Sf. Ioan”, din IaÅŸi, susÅ£ine că evoluÅ£ia lui Sebastian Papaiani e imprevizibilă: „IniÅ£ial s-a spus că e vorba de un accident vascular cerebral (AVC) minor ÅŸi că nu sunt probleme majore. Se pare totuÅŸi că lucrurile sunt mult mai avansate dacă pacientul are dificultăţi de comunicare ÅŸi presupun că nu vorbeÅŸte. Se adaugă un trecut patologic suficient de complicat ÅŸi faptul că la vârsta aceasta onorabilă stofa vasculară e inevitabil afectată de ateroscleroză. AÅŸadar, oricâte tratamente i s-ar administra, aceste disfuncÅ£ionalităţi se menÅ£in ÅŸi capacitatea de recuperare e destul de redusă”.

„Nu va mai fi niciodată ca înainte”

Revenirea nu va fi uÅŸoară pentru actor, apreciază medicul: „Putem vorbi despre recuperare după rezolvarea deficitelor motorii ÅŸi a problemelor de comunicare, dar un termen e greu de estimat. Recuperarea va fi lentă ÅŸi dificilă, în echipă mixtă neurolog-logoped. E greu de crezut însă că se vor putea atinge parametrii de dinainte de AVC, în primul rând din cauza resurselor biologice specifice la o astfel de vârstă. În general, bărbaÅ£ii după o anumită vârstă au un grad de ateroscleroză cerebrală dobândită de-a lungul timpului, aÅŸa că anumiÅ£i factori care Å£in de morfologie sunt greu de corectat”.

Advertisement

„Repausul poate provoca un nou AVC“

Când va fi externat, Papaiani va trebui să adopte un regim psihoprotectiv, fără factori de stres, ÅŸi o dietă adaptată patologiei de bază, plus respectarea cu stricteÅ£e a medicaÅ£iei de bază ÅŸi a controalelor periodice, explică Ciuhodaru. „Contează enorm suportul moral al familiei ÅŸi al prietenilor. E frustrant pentru un om ca Papaiani să înÅ£eleagă, dar să nu poată comunica. Nu va trebui să stea în pat, că repausul atrofiază muÅŸchii ÅŸi favorizează formarea trombusurilor (cheaguri de sânge – n.r.), fenomen care poate provoca un nou AVC. Efortul fizic dozat poate fi benefic într-o astfel de situaÅ£ie, însă va fi făcut după sfatul medicului”, spune specialistul.

„Există riscul de recidivă ÅŸi de complicaÅ£ii”

În aceste condiÅ£ii, Sebastian Papaiani nu va putea urca pe scenă în septembrie, susÅ£ine Tudor Ciuhodaru: „Recuperarea lentă poate merge până la ÅŸase luni ÅŸi, deÅŸi mi-aÅŸ dori să-l văd din nou la teatru în septembrie, că s-au mai văzut evoluÅ£ii spectaculoase, mi-e greu să cred că va ajunge pe scenă atât de repede, chiar dacă se va recupera complet. DeÅŸi are experienţă, a face un rol complex înseamnă un stres major echivalent cu o operaÅ£ie pe creier pentru un neurochirurg. Pe de altă parte, i-ar face bine să revină pe scenă, dar, vorbind strict medical, un pacient cu AVC se stabilizează în trei-ÅŸase luni de recuperare. Există riscul de recidivă ÅŸi de complicaÅ£ii, iar siguranÅ£a pacientului trebuie să fie pe primul loc. Însă există pacienÅ£i la care recuperarea a durat ani de zile sau nu s-au mai recuperat niciodată”.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *