18°

București

ULTIMA ORA

Scandalul continuă la TVR: Irina Radu e gata să se retragă


Numită de parlament la conducerea televiziunii publice, Irina Radu a anunţat că se va retrage dacă nu va avea sprijinul Consiliului de Administraţie (CA) pentru reorganizarea instituţiei. Membrii CA au desemnat-o pentru funcţia de preşedinte-director general pe Monica Ghiurco, care a picat însă la votul parlamentarilor.

Într-un interviu oferit paginademedia.ro, Irina Radu şi-a prezentat planurile pentru TVR şi a recunoscut anomaliile din instituţie: „Poate un angajat nu lucrează opt ore pe zi, dar tot are o filmare de două ore şi semnează condica de prezenţă. De săptămâna viitoare mă voi întâlni cu fiecare departament şi ştiu că astfel de colegi urmează să se ascundă de mine şi de şefii lor. Cine are treabă nu trebuie să se teamă pentru locul lui de muncă. (...) Am încercat reconversia şi oamenii n-au vrut. Dacă acum 20 de ani erai mare prezentator, nu poţi crede că merge la fel şi acum şi eşti vreo mare valoare. (...) Vreau un alt TVR, de care să fiu mândră. TVR livrează un produs vizibil şi are neşansa să te enerveze în fiecare zi. Acest ghinion trebuie să-l transformăm în noroc şi oamenii să ne dorească programele”. Mâine (n.r.- joi) se întruneşte Comitetului Director, iar săptămâna viitoare, Consiliul de Administraţie.

„Am un salariu mare pentru România”

Totul e însă la mâna CA, unde Irina Radu n-a avut susţinere. „Există foarte multe variante de reorganizare, dar depinde ce va decide CA. Aproape 60% din veniturile TVR se duc pe salarii şi trebuie să vedem ce facem cu restul. Şi dacă nu va pleca nimeni acasă, tot va fi reorganizare. Dacă viziunea CA va fi complet diferită de a mea, va trebui să mă retrag, nu pot face nimic împotriva voinţei acestuia. Eu vreau să punem pe primul loc telespectatorul şi să fiu mândră că lucrez în TVR. Am un salariu mare ca producător, iar cel de preşedinte al TVR e foarte mare pentru România. Până nu vor gândi toţi cei din TVR aşa, nu vom rezolva situaţia. O persoană care produce cinci minute de emisie pe săptămână e normal să ia 4.000 de lei pe lună?! TVR e ca orice companie şi trebuie să funcţioneze pe aceleaşi principii economice. În cazul în care CA decide că plătim salarii şi apoi stăm şi ne uităm unul la altul fără să realizăm emisiuni, aşa vom face, dar fără mine în CA”, susţine preşedinta TVR.

Doreşte un show care să rupă audienţele

Planurile Irinei Radu sunt extrem de ambiţioase: „Sunt primul angajat care conduce TVR. Că sunt şi prima femeie asta e gluma lor (a angajaţilor TVR – n.r.) de pe holuri. Vreau să rămân aici să muncesc, nu-mi iau valiza şi plec după ce nu voi mai fi la conducere. Nu se pot obţine lucruri extraordinare doar cu pupături. Să zicem că renunţăm la patru emisiuni şi facem un supershow de succes. Nu toţi angajaţii TVR trebuie să aibă propria emisiune, televiziunea e o echipă. Dacă există animozităţi şi au preferinţe care cu cine să lucreze, să-şi caute de lucru în altă parte. (...) Dragoş Pătraru (care şi-a anunţat, ieri, plecarea de la TVR – n.r.) îmi doresc să rămână pentru că e un semn de libertate. Sigur că încerc să îl temperez, să fie alături de noi şi nu să ne plesnească şi să ne spună că suntem proşti. Într-o instituţie înţepenită, lucrurile nu se schimbă în 24 de ore. Eugenia Vodă nu mai e angajata TVR, dar are un contract-cadru. Nu a mai filmat emisiuni noi, dar o aşteptăm”.

„Gândesc comercial, EBU e prioritatea”

Surprinzător, Irina Radu îi dă dreptate fostului preşedinte TVR: „În cele şase luni cât am fost «preşedinte la negru», cum spun colegii, am început să-i dau dreptate domnului Stelian Tănase. El spunea că tot felul de servicii se bat pe TVR. Atunci râdeam de el, dar avea dreptate... Deci avem valoare. TVR poate foarte mult şi oftica (celorlalte posturi comerciale – n.r.) e foarte mare. TVR nu deţine terenul şi turnul, totul e al statului. (...) Într-o lună voi prezenta planul de reorganizare, dar CA trebuie să stabilească principiile. Îi aştept pe colegii din CA să vină cu propuneri. Numărul personalului nu trebuie să devină o obsesie, nu reducerea angajaţilor e scopul meu. Eu gândesc comercial. În maximum o săptămână-două, sper ca problema cu EBU să fie rezolvată. EBU e prioritatea. Dacă ne puteam ţine de eşalonarea de 250.000 de euro pe lună, n-ar fi fost nicio problemă. Ar fi normal ca bugetul statului să finanţeze evenimentele de importanţă naţională, cum e Euro 2016, unde România joacă în deschidere”.

CCR a respins sesizarea PNL

Curtea Constituţională a României a respins, astăzi (n.r.-miercuri), sesizarea PNL privind votul din 11 aprilie prin care a fost refuzată candidatura Monicăi Ghiurco la şefia TVR. PNL a susţinut că trebuia luată în considerare majoritatea simplă, şi nu majoritatea calificată. Liberalii au anunţat că vor ataca la CCR şi numirea Irinei Radu.

Ti-a placut?

1733

afisari