18°

București

ULTIMA ORA

Ce păţeşte coloana vertebrală când te îngraşi


Toată lumea vorbeşte despre problemele pe care obezitatea le provoacă inimii, plămânilor sau vaselor de sânge, însă dăm prea puţină atenţie sistemului locomotor şi, implicit, coloanei vertebrale, primele afectate de grăsimea în exces. Dr. Ion Manea, directorul medical al Bio Ortoclinic, ne spune ce afecţiuni riscă supraponderalii de toate vârstele.


Sistemul locomotor, acest ansamblu de pârghii musculare şi de articulaţii, este primul afectat de grăsimea în exces, indiferent de vârstă. „Cel puţin jumătate din populaţie are probleme cu coloana vertebrală, circa 50% din acestea fiind cauzate de faptul că articulaţiile coloanei şi ale membrelor inferioare suportă în permanenţă greutatea porţiunii din corp situate deasupra lor, precum şi forţa muşchilor”, explică dr. Ion Manea, specialist în medicină de familie.
Durerea de cap şi ameţeala, frecvente
În aceste condiţii, uzura accentuată a discurilor intervertebrale şi, în cazurile mai grave, distrugerea acestora pot provoca dureri greu de suportat. “Persoanele afectate ajung să aibă dureri acute sau cronice pe tot spatele, nu doar în zona lombară sau cervicală, care se extind de multe ori către braţe şi picioare. Probleme mari sunt însă şi în zona cervicală, iar acestea dau alte simptome adiacente”, explică medicul. Astfel, durerile de cap, ameţelile, dificultăţile în efectuarea unor mişcări ale capului devin foarte frecvente.
Ce boli favorizează suprasolicitarea coloanei:
- Agravarea unor artroze
- Degenerările discale
- Apariţia unor poziţii vicioase ale corpului
- Exagerarea curburii coloanei vertebrale în regiunea lombară
- Apariţia sau agravarea spondilozei
- Apariţia ori accentuarea artrozelor şoldului sau genunchiului
- Durerile şi limitarea activităţii ori a mobilităţii
Cum se poate preveni:
- Nu staţi mult timp în aceeaşi poziţie
- Nu adoptaţi o poziţie greşită când ridicaţi greutăţi;
- Încercaţi să nu petreceţi prea mult timp pe scaun şi faceţi mai multă mişcare
- Nu staţi mult în spaţii umede, reci sau în care este curent
“Pe lângă limitarea în mişcări, pot apărea căderi de natură nervoasă (paralizii şi tulburări senzoriale) atunci când sunt lezate discurile intervertebrale.”, DR. ION MANEA
“O persoană supraponderală este ca un om normal care duce permanent în spate un sac de 15, 25 sau 50 kg, în funcţie de surplusul pe care îl are.”, DR. ION MANEA
Foto: mejorconsalud.com

Ti-a placut?

1616

afisari