18°

București

ULTIMA ORA

Cum poţi depista şi trata cancerul de col uterin


Şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, concluzie ce plasează România pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea provocată de această boală. Dacă faceţi controale periodice şi vă prezentaţi la medic încă de la primele simptome, boala se poate vindeca.
Cancerul de col uterin afectează în special femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani şi presupune apariţia la nivelul cervixului a unor celule atipice care se multiplică necontrolat. “Cancerul de col uterin se poate vindeca în majoritatea cazurilor dacă este descoperit într-un stadiu incipient”, explică dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie şi imagistică medicală, doctor în ştiinţe medicale, în cadrul Donna Medical Center.
HPV, cea mai frecventă cauză
“Cea mai frecventă cauză a cancerului cervical este infecţia cu HPV (Human Papilloma Virus), care determină apariţia verucilor genitale şi poate determina modificări canceroase la nivelul colului. Boala poate fi cauzată şi de anomaliile celulare la nivelul colului”, explică medicul.
Teste pentru diagnosticare precoce
Modificările cervixului sunt deseori asimptomatice, aşa că doar controalele medicale le pot depista. “Testul Babeş-Papanicolau poate depista anomaliile celulare precanceroase şi maligne. Femeile care îl fac o dată sau de două ori pe an îşi scad riscul de a dezvolta cancer cervical cu până la 94%”, afirmă dr. Teodorescu.
Dacă testul arată o suspiciune, se recomandă biopsia endocervicală, colposcopia, conizaţia diagnostică şi rezecţia cu ansă diatermică. Dacă şi acestea ies pozitive, se fac tomografie computerizată, rezonanţă magnetică nucleară şi ecografie.
În ce constă tratamentul
Medicul stabileşte tratamentul în funcţie de stadiul de răspândire a bolii. “Tratamentul chirurgical implică, în general, îndepărtarea ţesuturilor afectate de cancer sau chiar a unor organe. Mai puţin invazivă este radioterapia, ce distruge celulele tumorale. În paralel se poate face şi chimioterapie”, explică dr. Teodorescu.
Consultaţii cu 10% mai ieftine
Perioada 21 – 27 ianuarie 2013 a marcat Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, iniţiativă prin care s-a dorit creşterea gradului de conştientizare asupra acestei boli şi încurajarea femeilor să meargă periodic la control. Donna Medical Center (tel. 021/252.32.32) se alătură acestei iniţiative şi oferă în, luna februarie, 10% reducere la consultaţiile ginecologice.
Factori de risc
-fumat
-imunitate scăzută
-infecţie cu HIV
-infecţie cu Chlamydia
-anticoncepţionale orale luate mai mult de cinci ani
18 minute este intervalul la care, în Europa, cancerul de col uterin ucide o femeie.
3 mii de cazuri noi de cancer de col uterin se înregistrează anual în România.

Ti-a placut?

3574

afisari