18°

București

ULTIMA ORA

Cum se ajunge de la alergie la depresie


În ultimii 30 de ani, bolile alergice sunt din ce în ce mai frecvente în rândul populaţiei. Potrivit Academiei Europene de Alergologie şi Imunologie Clinică, una din patru persoane suferă de o astfel de afecţiune. Iar dacă tendinţa de creştere a incidenţei alergiilor se menţine, până în 2050 jumătate din întreaga populaţie a Europei va fi afectată de boli alergice. În plus, de la această afecţiune la depresie nu este decât un pas.

Avertismentele specialiştilor trebuie luate în serios întrucât alergia este o afecţiune cronică deloc banală. Deşi se manifestă, în mod obişnuit, prin simptome precum strănut, nas înfundat, lăcrimare, urticarie, acestea devin chinuitoare pe termen lung şi îşi pun amprenta asupra activităţilor de zi cu zi. Un adult cu rinită alergică sau urticarie cronică nu se poate concentra la locul de muncă, are un randament scăzut sau este nevoit să-şi ia concediu medical. Adesea, prezintă tulburări precum depresie şi anxietate. Cât despre reacţiile alergice severe, acestea pot deveni fatale. Să nu uităm de înţepăturile de viespe, de alergiile la anumite alimente sau de reacţiile grave după administrarea unor medicamente, care nu de puţine ori se soldează cu şoc anafilactic.

Astmul face ravagii printre copii

În cazul celor mici, alergia reprezintă o problemă cu multiple consecinţe. Cele mai frecvente forme sunt rinita alergică şi urticaria. Un copil cu nasul înfundat din cauza rinitei alergice sau cu mâncărimi din cauza urticariei nu doarme bine, nu se poate concentra în procesul de învăţare sau lipseşte des de la şcoală. Mai mult, este predispus la răceli repetate, care se complică adesea cu otită, sinuzită şi chiar pneumonie. Şi, nu în ultimul rând, este expus unui risc major de a suferi de astm bronşic. De altfel, astmul este cea mai frecventă boală cronică a copiilor, având, în majoritatea cazurilor, o componentă alergică. În “Ghidul ARIA”, elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, se apreciază că rinita alergică este un precursor al astmului, iar pacienţii cu o astfel de afecţiune au cu 25% mai multe riscuri de a dezvolta astm bronşic. Vestea bună este că alergia poate fi diagnosticată şi ţinută sub control cu ajutorul unui tratament corect.

Etapele planului terapeutic:

- Măsuri de evitare a factorilor alergici;

- Tratament simptomatic;

- Desensibilizarea sau imunoterapia specifică.

Ti-a placut?

971

afisari