18°

București

ULTIMA ORA

Cum te îngraşă îndulcitorii artificiali


Ştii deja că zahărul trebuie eliminat din dietă dacă vrei să slăbeşti. Din păcate, se pare că nu-ţi poţi potoli pofta de dulce nici recurgând la alimente cu îndulcitori artificiali pentru că s-ar putea să obţii un efect nedorit.
Oamenii care consumă produse “fără zahăr”, dar cu îndulcitori artificiali tind să compenseze caloriile evitate consumând chiar mai multe calorii din alte surse alimentare.
Creierul, pus în dificultate
“Când creierul înregistrează senzaţia de dulce pe limbă, este informat că mănânci un fruct şi îţi stimulează apetitul, pentru că lucrurile naturale dulci de pe planetă sunt supersănătoase, iar corpul are nevoie de ele. Dar dacă bei o cutie de suc dietetic şi creierul tău crede că a dat peste căpşuni, trimite semnale urgente să consumi neapărat şi integral produsul ca să fie satisfăcut. Creierul ştie că dacă mănânci prea multe calorii te vei îngrăşa, aşadar trimite semnale care spun: «Gata, ai mâncat destul!». Îndulcitorii noncalorici îl păcălesc însă pentru că nu-i citeşte corect, ca pe adevărata hrană”, explică dr. Cristian Panaite, medic nutriţionist, fondatorul Clinicii de Nutriţie KiloStop.
Senzaţia de dulce sporeşte apetitul
Creierul creşte pofta de mâncare ca efect al senzaţiilor de dulce de pe limbă, dar apetitul nu scade deloc. Aşadar, nu te saturi, pentru că nicio calorie nu intră în sistem. Acest apetit trezit de îndulcitorii artificiali te poate face să mănânci mult mai mult decât în cazul în care nu ai fi consumat îndulcitori artificiali, ceea ce duce, inevitabil, la creştere în greutate.
Apă cu gust, fără calorii
Setea teribilă sau pofta de altceva în afară de apă se poate potoli uşor şi fără a recurge la sucuri pe bază de îndulcitori. O soluţie pe care o poţi încerca este apa infuzată. Taie câteva bucăţele de lămâie, căpşună sau portocală, pune-le într-un vas cu apă şi lasă-le câteva ore. În acest fel vei obţine apă cu gust, dar fără calorii, o băutură pe care o poţi consuma rece în cantităţi nelimitate.
“Pentru a vă menţine silueta şi, implicit, sănătatea sau pentru a mai slăbi, trebuie să mâncaţi variat, nu prea mult şi în special vegetale.”, DR. CRISTIAN PANAITE
“Când consumi alimente sau băuturi cu îndulcitori artificiali, creierul tău percepe senzaţii greşite şi se răzbună crescându-ţi apetitul.”, DR. CRISTIAN PANAITE

Ti-a placut?

525

afisari