18°

București

ULTIMA ORA

De ce după sarcină multe femei rămân cu un abdomen „bombat”?


Ai avut o sarcina in urma cu mai bine de 3 ani, iar oamenii inca te  mai intreaba daca esti insarcinata? Afla cauza! Oricate exercitii ai facut, abdomenul tau nu-si mai revine dupa sarcina? Afla de ce!

Diastazisul de muschi drepti abdominali este o patologie pe care o regasim frecvent la femeile care, dupa ce au nascut, au ramas cu un abdomen ‘’etalat’’, indiferent, daca au pierdut, sau nu excesul de grasime de la nivelul abdomenului. «Practic este vorba de o indepartare a muschilor abdomenului care, in mod normal, sunt uniti pe linia anterioara, datorata unei presiuni mari intraabdominale. Situatia este intalnita in sarcina, intre cei doi muschi ramanand o structura anatomica slaba, o fascie/aponevroza, ce creeaza aspectul unei ‘’umflaturi bombare’’ supra sau subombilicale (sau pe toata lungimea)», explica dr. Bogdan Barta, medic primar chirurgie generală, șeful Departamentului de Chirurgie Video-Asistata din cadrul unui spital privat din Capitala. 

 

Desi inestetic, diastazisul nu reprezinta o indicatie chirurgicala, in majoritatea cazurilor fiind recomandate efectuarea de exercitii fizice care sa intareasca aceasta structura slaba dintre cei doi muschi, exercitii efectuate sub supravegherea unor fiziokinetoterapeuti/traineri instruiti. Exercitiile trebuiesc corect dozate pentru a nu se rupe aceasta fascie.

Diastazisul devine o patologie chirurgicala cand asociaza hernia ombilicala sau cand, prin ruperea structurii aponevrotice se creaza o alta hernie, numita ‘’de linie alba‘’, cel mai frecvent deasupra ombilicului. In aceasta situatie este recomandata interventia chirurgicala, care nu se va adresa doar rupturilor musculare (hernia ombilicala sau de linie alba), ci si refacerii diastazisului.

 

Astfel, operatia propusa de medici este pe cale laparoscopica (cine ar fi de acord cu o taietura clasica mare, deasupra si dedesubtul ombilicului ?). In ce anume consta interventia ? «Prin 3 mini-incizii rezolv problemele herniare, fac o procedura mai deosebita, proprie, de cusatura/apropiere a muschilor drepti pe linia anterioara (nu e usor cand lucrezi ca intr-un balon sa apropii peretii acestuia) si ulterior fixez o plasa, care sa permita intarirea posterioara a peretilor abdomenului; rezultatul este unul atat functional (nu mai exista hernii, cu toate riscurile de dureri, ocluzii intestinale, etc), dar si de natura estetica, prin disparitia acelei ‘’bombari’’ a abdomenului. Pacientele sunt incantate ca scapa de intrebarea care li se pune frecvent si anume daca sunt insarcinate.», ne precizeaza dr. Bogdan Barta, medic primar chirurgie generala. De retinut este faptul ca, odata obtinuta o structura musculara sigura, este permis sa se mearga la sala de fitness pentru a o intari, tonifia sau pentru a scapa de grasimea abdominala, lucru imposibil inaintea rezolvarii chirurgicale a herniilor.

In situatiile cand pacientele prezinta un ‘’sort’’grasos abdominal impresionant este necesar ajutorul unui chirurg plastician, cu care medicii chirurgi pot colabora in cadrul aceleasi interventii (vorbim despre paciente care au avut sarcini voluminoase).

Ti-a placut?

753

afisari