18°

București

ULTIMA ORA

De ce e bine ca bebelusul sa doarma pe jos? Amenajarea camerei copilului in stil Montessori


Stilul de educatie de tip Montessori si-a facut loc tot mai mult si in gradinitele si casele din Romania. El promoveaza independenta si individualitatea copilului si pune la loc de cinste legile naturale de dezvoltare, astfel incat cel mic sa evolueze firesc, fara a fi fortat sa faca activitati care nu-I plac.

Ambientul in care creste copilul pana la 3 ani este esential pentru dezvoltarea sa, asa ca parintii trebuie sa-i creeze celui mic un mediu care sa-i permita sa exploreze in voie si sa se manifeste cat mai liber, in conformitate cu inclinatiile sale naturale.

Pana la sase luni, se recomanda culcarea bebelusului intr-un cos special, in care sa stea intr-o pozitie cat mai asemanatoare cu cea in care a stat in uterul mamei. Astfel, el se va simti protejat si va putea urmari cu atentie ce se intampla in jurul lui. Dupa aceasta varsta, indicat este un pat la nivelul solului sau asezarea saltelei direct pe jos. Acest lucru l-ar ajuta pe copil sa devina increzator in propiile forte si sa fie independent. De multe ori, la nivelul patului, pe perete, este asezata o oglinda, pentru ca cel mic sa se poata descoperi si sa-si urmareasca propriile miscari.

Multe rafturi, putine cutii pentru jucarii

Un alt principiu important al unei camere Montessori este reprezentat de asezarea hainelor, jucariilor si a materialelor didactice in ordine, de preferat pe rafturi. In acest fel, cel mic sa familiarizeaza de la o varsta frageda cu ordinea. In camera nu au ce cauta cutiile mari in care copilul sa aglomereze jucarii. In plus, pe rafturi totul este asezat armonios. Surplusul de jucarii este asezat in alta parte, copilul avand la dispozitie jucariile pe care parintii observa ca cel mic le prefera.

Si dulapul este tot la nivelul copilului, iar  cel mic este incurajat sa aseze hainele pe rafturi. Pe langa pat, rafturi si dulap, in camera se recomanda sa existe o masuta cu un scaun, precum si o planta pe care copilul sa o ude, un cos de gunoi si un ceas.

Sursa foto

blogs.pjstar.com, ahorasoymama.com, jen-peacefulparenting.blogspot.com

Ti-a placut?

1423

afisari