18°

București

ULTIMA ORA

Nutriţionista Marie Vrânceanu distruge mitul detoxifierii


Fără carne, lactate, cafeină, zahăr, sare şi mâncare gătită. Multe fructe şi legume, paste, orez brun, nuci, germeni, fasole, linte, tofu, suc de lămâie şi multă apă. Cam aşa ar defini multă lume detoxifierea. Nutriţionista Marie Vrânceanu susţine însă că totul este un mit şi ne explică şi de ce.
Maniacii în materie de alimentaţie numesc generic detoxifiere orice tip de dietă foarte strictă, bazată în principal pe fructe şi legume. Nutriţionista Marie Vrânceanu (www.marievranceanu.com) cataloghează însă totul drept o ciudăţenie. "Susţinătorii detoxifierii consideră, fără o bază ştiinţifică solidă, că stilul modern de viaţă ne face să ne bombardăm organismul cu toxine, deşi definiţia acestora este oarecum confuză. În afară de reziduuri de pesticide, aditivi alimentari şi poluanţi din mediul înconjurător, şi zahărul, carnea şi lactatele sunt considerate toxice", susţine Marie Vrânceanu.
Un experiment infirmă legenda
"Din păcate nu au fost făcute studii din care să reiasă că după urmarea unei diete de detoxifiere toxinele se elimină prin urină, excremente sau transpiraţie. În plus, organismul nostru este ancorat în permanenţă în astfel de procese de detoxifiere. Ficatul şi rinichii îndepărtează intruşii, fie ei sintetici ori naturali. Producătorii emisiunii "Truth About Food", de la BBC, au făcut un experiment. Au ales 10 femei, cu vârste între 19 şi 33 de ani, care petrecuseră la un festival rock şi erau candidate perfecte pentru detoxifiere. Cinci dintre ele au ţinut dietă de detoxifiere, iar celelalte au mâncat normal. La final le-au fost monitorizate funcţiile rinichilor şi ficatului, li s-au făcut analize de sânge şi alte teste şi nu s-au înegistrat diferenţe semnificative între cele două grupuri. Aparent nu a existat niciun fel de detoxifiere", explică nutriţionista.
De ce ne simţim altfel
Totuşi, mulţi oameni susţin că se simt mai bine după o dietă de detoxifiere. Nutriţionista Marie Vrânceanu susţine că această stare apare pentru că "excluderea alcoolului şi cafeinei din meniu ne scapă de durerile de cap. În plus, dacă mănânci mai puţin, dispare balonarea şi ai mai multă energie. Însă chiar dacă dietele de detoxifiere ne dau o senzaţie de bine, ideea în sine este greşită".
Ciudăţenii de-a lungul vremii
-Prin anii `50, Adolphus Hohensee îi sfătuia pe oameni ca în fiecare seară să îşi introducă un căţel de usturoi în rect pentru a elimina toxinele din corp.
-În anii `70, Durk Pearson şi Sandy Shaw, în cartea lor de succes “Life Extension”, recomandau folosirea a 30 de suplimente alimentare pe zi.
-David Steinman publica, în 1980, “Diet for a Poisened Planet” şi recomanda megadoze de niacină (vitamina B3) pentru a contracara presupusele efecte ale pesticidelor şi chimicalelor din hrană.
-În anii `90, Harvey şi Marilyn Diamod sugerau, în cartea “Fit for Life”, că ne detoxifiem dacă nu asociem amidonul cu proteinele.
-În prima decadă a acestui secol, naturopatul Peter D’Adamo le recomanda femeilor cu grupa sangvină A să mănânce melci dacă vor să fie ferite de cancerul la sân.
"Atenţia noastră trebuie să se concentreze tot timpul asupra unei alimentaţii sănătoase, nu să luăm măsuri drastice doar când ne îmbolnăvim.", Marie Vrânceanu, nutriţionist
"Se spune că organismul ne iartă păcatele în materie de alimentaţie dacă, din când în când, îl purificăm, însă asta nu are nimic de-a face cu nutriţia.", Marie Vrânceanu, nutriţionistă

Ti-a placut?

8857

afisari