18°

București

ULTIMA ORA

Dr. Iulia Belc: Goana după pokemoni provoacă dureri de spate


Fie că lucrăm pe mobil, fie că ”alergăm” după pokemoni sau altceva ori pur şi simplu navigăm pe Internet, petrecem foarte multe ore zilnic în această poziţie monotonă, cu capul aplecat, care ne suprasolicită coloana vertebrală şi ne provoacă dureri la nivel cervical, explică dr. Iulia Belc, directorul medical al Bio Ortoclinic.

Dacă până acum ne-am obişnuit ca aceste dureri să apară la vârste adulte, după 40-45-50 de ani, problemele au început să fie întâlnite la tineri şi chiar la adolescenţi, la vârste de până în 20 de ani, susţin specialiştii Bio Ortoclinic, care estimează că fenomenul va deveni tot mai amplu pe măsură ce utilizatorii mobilelor vor folosi telefoanele chiar şi în timp ce merg pe stradă, cum se întâmplă frecvent de când a apărut pokemon-mania.

Suprasolicităm muşchii

”Telefonul este uşor, dar, de obicei, este ţinut pe picioare sau cel mult la nivelul taliei atunci când se stă în poziţie şezândă. În ambele cazuri, pentru a vedea ecranul ţinem capul în jos. Stând cu orele în această poziţie şi încercând să aducem telefonul cât mai aproape de ochi, ţinem şi braţele lipite de corp, suprasolicitând musculatura cuprinsă între ceafă şi umăr, care va sta într-o poziţie scurtată, nu într-una normală, alungită. La fel de solicitantă pentru braţe şi pentru musculatura umerilor este şi folosirea mobilului când stăm întinşi în pat”, explică dr. Iulia Belc, medic primar medicină fizică şi recuperare medicală.

Se poate ajunge la limitarea mobilităţii

Poziţia este la fel de defectuoasă şi atunci când ne uităm pe ecranul telefonului în timp ce mergem pe stradă - cum se întâmplă tot mi des în ultimele luni, ca urmare a maniei create de apariţia celui mai descărcat joc din acest an, Pokemon Go -, obligându-ne coloana să aibă permenent o înclinaţie de cel puţin 30 de grade spre partea din faţă a corpului.

”Petrecând mult timp încordaţi, în această poziţie similară cu cea a lucrului la birou, când vom dori să întindem mâna după un obiect aflat la o oarecare distranţă şi vom trage de musculatură, ne vom confrunta cu o durere violentă, tocmai din cauza deranjării fibrei musculare, obişnuite să stea pe o porţiune cu mult scurtată. Durerile pot apărea la nivelul coloanei cervicale sau la nivelul umerilor, iar o dată cu înaintarea în vârstă, aceste poziţii vicioase pot determina şi apariţia unor modificări degenerative la nivelul coloanei vertebrale, a discurilor intervertebrale. În astfel de cazuri durerile devin mult mai puternice şi pot fi însoţite de limitarea mobilităţii”, subliniază specialistul clinicii cu sedii în Bucureşti şi Constanţa.


Ce putem face

- Ideal ar fi să renunţăm la a naviga pe telefon măcar atunci când suntem pe stradă, limitându-ne cel mult la convorbiri şi acelea prin intermediul căştilor.
- E nevoie să adoptăm neapărat o poziţie corectă. De exemplu, atunci când stăm la birou, e bine să sprijinim mâinile pe birou, ţinând telefonul ceva mai sus şi încercând să controlăm poziţia cefei şi a capului, astfel încât să nu stea aplecat, ci drept, când vrem să vizualizăm ecranul telefonului. Acelaşi control al poziţiei capului trebuie să existe şi atunci când utilizăm mobilul în poziţia şezând.
- La primele semne de durere sau de omorţire a mâinilor trebuie făcută o pauză de cel puţin 10 minute în utilizarea telefonului sau a tabletei.

Ti-a placut?

572

afisari