18°

București

ULTIMA ORA

Slăbeşte 40 kg în şase luni. Nutriţionista Marie Vrânceanu a reuşit!


Există diete care ne pot ajuta să slăbim fără a ne pune sănătatea în pericol.

Nutriţionista  Marie Vrânceanu ne-a mărturisit cum a decurs lupta ei cu kilogramele acumulate şi cum a reuşit să iasă învingătoare.
Totul a început în anul 1995 când, de la 56 kg (la o înălţime de 1,70 m), greutatea lui Marie Vrânceanu a început să crească necontrolat. A ţinut tot felul de diete, dar recupera rapid kilogramele pierdute. După ce s-a specializat în nutriţie genetică, problema ei s-a rezolvat.
Ani de luptă acerbă
"Pe fond de stres, mă hrăneam necontrolat. În anul 1999 aveam 102 kilograme. Anul 2004 m-a prins cu 100. Atunci locuiam în Milano. Ţinusem zeci de diete, dar fără succes. Fusesem şi într-un centru de tratare a obezităţii unde, pentru o sumă piperată, am dat jos câteva kilograme pe care însă le-am pus rapid la loc. Pe pastile de slăbire am cheltuit o avere. În afară de o disfuncţie tiroidiană care mi-a agravat problema de greutate, nu m-am ales cu niciun rezultat. Toate peripeţiile mele sunt descrise pe larg, un pic ironic, un pic amar, în cartea mea de nutriţie «7 ani la dietă. Aventurile unei femei grase»", ne-a mărturisit nutriţionista.
A decis să devină expert
"În 2004 m-am înscris la Facultatea de Farmacie a Universităţii din Milano, la cursul postuniversitar cu specializarea în nutriţie. Când am terminat specializarea, aveam 87 kg. Am urmat alte cursuri de perfecţionare şi l-am întâlnit pe prof. Keith Grimaldi, care avea să îmi schimbe viaţa. Grimaldi este unul dintre cei mai mari experţi mondiali în nutrigenetică, autorul primului test de nutrigene din lume realizat cu Sciona în Colorado, SUA. Mi-am făcut testul de nutrigene şi am descoperit dieta potrivită. La final slăbisem 40 kg în şase luni", îşi aminteşte Marie.

marie vranceanu marie vranceanu
Iată schema alimentară
Faza 1 - 12 zile de liposucţie alimentară. Este personalizată şi se ţine sub supravegherea nutriţionistului. Poţi pierde circa 10% din greutate. Urmează 21 de zile de dietă postliposucţie bazată de freshuri, fructe, legume, iaurt şi puţine paste, orez şi carne.
Faza 2 - dieta genetică. Durează cinci luni, iar meniul este stabilit pe baza profilului genetic. "În cazul meu erau probleme cu metabolizarea carbohidraţilor, grăsimilor saturate, cafeinei, sării şi stres oxidativ. Dieta genetică nu înseamnă flămânzire şi nu elimină niciun grup de alimente. Am redus carbohidraţii rafinaţi cu 8% din totalul caloric zilnic, iar grăsimile saturate de la 22 g RDA (raţia zilnică/norme internaţionale) la 16 g. Am mâncat mult broccoli şi doar o friptură la grătar pe săptămână. De asemenea, am scăzut cafeina şi sarea din meniu şi am crescut cantitatea de fructe", explică nutriţionista.
Alimentaţia personalizată, esenţială
"Nutrigenetica este în măsură să furnizeze o alimentaţie personalizată , calibrată pe baza propriei constelaţii genetice. Este o alimentaţie care nu doar ajută la pierderea definitivă a kilogramelor în plus, dar poate preveni patologii la care individul este predispus. Multe variaţii genetice pot influenţa modul în care absorbim şi metabolizăm alimentele, iar aceste variaţii joacă un rol important în determinarea regimului dietetic care să funcţioneze în cazul fiecărei persoane în parte. Testul meu genetic a demonstrat o sensibilitate crescută la carbohidraţi rafinaţi, grăsimi saturate, cafeină şi carne la grătar. De asemenea, a fost identificată intoleranţa la lactoză. Planul zilnic alimentar a fost modificat în baza acestor rezultate şi greutatea mea a ajuns la 62 kg fără variaţii în timp", explică Marie.
Cum arăta meniul ei
Iată două exemple de meniu din dieta genetică adaptată profilului genetic al nutriţionistei Marie Vrânceanu:
Ziua 1
Mic dejun
Fresh de fructe 200 ml
1 iaurt natural cu o lingură de cereale integrale
Cafea cu îndulcitor
Ora 11
1 fruct de sezon
Prânz
Paste integrale (80 de grame cântărite crude - porţia standard) cu sos de roşii, busuioc şi parmezan ras
O salată mixtă (roşii, ardei, salată verde)
Un fruct
Ora 16
O mână de fructe uscate (migdale, caju, stafide)
Cină
Carne de vită la cuptor
Broccoli (porţie abundentă)
Fructe
Ziua 2
Mic dejun
1 iaurt natural
1 kiwi
3 felii de pâine integrală prăjită (fette biscottate) cu o linguriţă de miere
Cafea cu îndulcitor
Ora 11
Fresh din 2 portocale
Câteva nuci
Prânz
2 felii de pâine integrală cu humus
Peşte (păstrăv la cuptor) cu salată de rucola
1 fruct
Ora 16
30 g ciocolată neagră
Cina
Pui la rotisor (fără piele)
Garnitură de fasole verde sau salată de varză (porţie abundentă)
Îngheţată preparată în casă după reţeta dietei genetice
"Nu există un aliment absolut sănătos, ci alimente mai puţin sau mai mult adaptate fiecăruia dintre noi." - MARIE VRÂNCEANU, nutriţionist
"Împreună cu profesorul Grimaldi am prezentat în România, pe lângă testul de nutrigene, şi un test genetic pentru performanţa sportivă." - MARIE VRÂNCEANU

"Nutrigenetica este asigurarea pe viaţă plătită o singură dată." - MARIE VRÂNCEANU

Ti-a placut?

110098

afisari