18°

București

ULTIMA ORA

Tratament inedit la Matei Balş! Vieţi salvate cu ajutorul viruşilor care mănâncă bacterii


Stafilococul auriu şi Clostridium difficile sunt nişte bacterii greu de distrus, în faţa cărora, deseori, majoritatea antibioticelor nu au efect. Medicii de la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş” au găsit o soluţie pentru a salva vieţilor pacienţilor care, la prima vedere, păreau că nu mai au nicio şansă: viruşii bacteriofagi. Până în prezent, vieţile a 15 pacienţi au fost salvate în acest mod.

În fiecare an, sute de bucureşteni sunt infectaţi cu aceste bacterii, iar cei care ajung în stare foarte gravă au ca unică şansă aceşti bacteriofagi. Aceşti viruşi pot fi recoltaţi din apă sau din sol, iar în laboratoare sunt prelucraţi şi multiplicaţi pentru a fi folosiţi apoi în tratamente.

Procesul vindecării

Virusul prelucrat în laborator vine în contact cu bacteria şi, practic, se hrăneşte cu ea. Practic, virusul se multiplică şi îmbolnăveşte treptat bacteria, până ce o distruge. După ce bacteriile mor, pacientul este vindecat. Virusurile folosite la “Matei Balş” în terapiile cu bacteriofagi sunt aduse din Georgia, acolo unde există cel mai mare laborator de cercetare şi tratament în acest domeniu. Deocamdată la noi nu există bani pentru a dezvolta astfel de cercetări. În Europa mor anual peste 25 de mii de persoane din cauza infecţiilor cu bacterii multirezistente, iar la nivel monidal numărul victimelor trece de 700.000.

Foto: libertatea.ro

Ti-a placut?

10510

afisari