18°

București

ULTIMA ORA

Cum să ne ajutăm singuri dacă suferim de psoriazis


Manifestat în marea majoritate a cazurilor prin porţiuni de piele îngroşată, de culoare roşie, cu descuamare şi mâncărimi, psoriazisul poate afecta cu uşurinţă calitatea vieţii persoanelor care se confruntă cu această afecţiune. Dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog la Clinica Hebra Dermatologie, spune că primul pas în tratarea bolii este  urmarea planului terapeutic corect şi a unor indicaţii stricte ale medicului dermatolog.

Psoriazisul este o afecţiune a pielii relativ frecventă în rândul bărbaţilor şi femeilor, care se poate declanşa la orice vârstă şi poate fi observată în orice regiune a corpului, în special pe coate, scalp, genunchi şi zona lombară. Este o boală genetică influenţată de factori de mediu, care se poate manifesta în pusee de agravare urmate de perioade lungi de remisiune, fără boală. Pe lângă tratament, vă puteţi ajuta şi singuri dacă  adoptaţi nişte schimbări benefice în viaţa de zi cu zi.

Limitarea stresului

Stresul emoţional agravează întotdeauna psoriazisul şi poate declanşa pusee de boală. „Menţinerea unui stil de viaţă sănătos, cu păstrarea echilibrului între viaţa de familie, muncă, activităţi sportive şi o dietă sănătoasă vor ajuta. În acest sens, găsirea unui hobby relaxant, începerea unei activităţi sportive regulate, tehnici de relaxare de tipul yoga, respiraţie profundă, meditaţie, tai chi pot face o mare diferenţă pentru persoanele care suferă de psoriazis”, explică dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog.

Menţinerea unei greutăţi normale a corpului

Există o legătură bine stabilită între obezitate şi psoriazis, astfel că o reducere în greutate şi chiar o atingere a normoponderalităţii, în cazul persoanelor supraponderale şi obeze, vor îmbunătăţi foarte probabil şi boala de piele. Multe persoane au nevoie de ajutorul unui nutriţionist pentru realizarea acestui obiectiv şi, bineînţeles, de multă voinţă.

Renunţarea la fumat

Psoriazisul are o prevalenţă crescută în rândul fumătorilor şi, totodată, tratamentul este mai puţin eficient în cazul acestei grupe de pacienţi, astfel că medicii au un motiv în plus să descurajeze fumatul în cazul pacienţilor cu psoriazis. Apariţia clinicilor specializate în suportul pacienţilor şi substituenţii de nicotină disponibili pe piaţă au ajutat extrem de multe persoane să învingă acest obicei dezastruos pentru sănătate.

Alimentaţia sănătoasă

Dieta poate jucă un rol important în tratamentul psoriazisului. „Eliminarea cărnii roşii poate ajuta la reducerea episoadelor de psoriazis, care ar putea fi declanşate de astfel de alimente. Peştele de apă rece, seminţele, nucile şi acizii grasi omega-3 sunt cunoscuţi pentru capacitatea lor de a reduce inflamaţia. La rândul lui, uleiul de măsline poate avea beneficii calmante atunci când este aplicat local pe piele”, spune specialistul dermatolog.

Informarea din surse avizate

Pentru că de multe ori nu ne putem abţine de la a căuta în mediul virtual tratamente pentru boala de care suferim, este indicat să citim informaţii precise şi corecte pe site-urile societăţilor nationale de dermatologie sau motoare de cautare medicale. „Din păcate, există o mulţime de produse comerciale care exploatează laturile sensibile ale pacienţilor, precum frica de folosire a medicamentelor sau reticenţa faţă de produse pe bază de dermatocorticoizi, însă multe din aceste tratamente nu au valoare dovedită în tratamentul psoriazisului”, spune dr. Vlădău.

Evitarea parfumurilor

Cele mai multe săpunuri şi parfumuri conţin substanţe chimice care pot irita pielea, favorizând declanşarea unui nou episod de inflamaţie. Este recomandată evitarea unor astfel de produse pe cât posibil sau optarea pentru cele pentru „piele sensibilă”.

Băile regulate

Băile fierbinţi nu sunt recomandate, deoarece acestea pot afecta și mai mult pielea sensibilă. „În schimb, o baie călduţă în care a fost amestecată sare Epsom, ulei de măsline sau lapte poate face minuni pentru calmarea pruritului. Uscarea pielii este recomandat să se facă prin tamponare cu prosopul şi să fie urmată de aplicarea unei creme hidratante”, recomandă dr. Vlădău.

 

Ti-a placut?

1271

afisari