18°

București

ULTIMA ORA

Urzicile, un remediu la îndemâna tuturor


Odată cu venirea primăverii, este indicat să folosim cât de mult putem din ceea ce ne oferă natura, astfel că există numeroase plante sezoniere care sunt pline de vitamine. Spre exemplu, urzicile sunt extrem de benefice pentru ameliorarea diverselor afecțiuni, de la alergii până la diabet.

Deși urzica nu este deloc prietenoasă atunci când intră în contact cu pielea, este bine-cunoscut faptul că detoxifiază și mineralizează organismul. Deasemenea, este folosită și pentru tratarea mătreții și în cazul căderii părului. Urzicile sunt printre cele mai bogate plante din punct de vedere nutritiv, fiind recomandate pentru alimentație. Ele conțin substanțe de natură glucidică și proteică, cu un număr crescut de aminoacizi, precum și vitaminele B2, K, C, fier, magneziu etc.
Reglarea glicemiei
Urzica ajută persoanele care suferă de diabet, ameliorând simptomele. Este indicat să consumați timp de 1 lună o cană de ceai de urzici, în fiecare dimineață.
Alergii
Alergile de primăvară sunt frecvente și destul de deranjante dacă nu sunt tratate corespunzător. Frunzele de urzică sunt foarte bogate în antioxidanți și minerale astfel că pot fi consumate tot sub formă de ceai timp de 1 săptămână în fiecare dimineață.
Împotriva mătreții
Numeroase persoane se confruntă cu acest tip de afecțiune, iar tratamentul este mai la îndemână decât ați putea crede. Ceaiul de urzică tonifiază firele de păr deteriorate și calmează foliculii și scalpul, rezolvând astfel problema mătreții.
Cum se prepară ceaiul de uzici?
Este indicat să folosiți urzici proaspete pentru tratamente fiind suficient o jumătate de kg care se fierbe într-o oală de 5-6 kg. Se lasă la fiert după ce dau în clocot aproximativ 5-7 minute. Lichidul rezultat se folosește pentru spălarea părului sau se bea.

Un alt mod în care ne putem folosi de aceste plante este gătindu-le. Mâncarea de urzici este delicioasă ca garnitură și poate fi realizată foarte ușor. Dintr-un kg de urzici se aleg doar frunzele și se spală în repetate rânduri cu ajutorul unei site. Se pun într-un vas în care s-a pus în prealabil apă și se lasă la fiert 15-20 de minute. Se strecoară lichidul, oprind 200 de ml care se adaugă la sfârșit. Urzicile se pasează cu ajutorul unui blender până se obține o pastă fină și se pune din nou pe foc 15 minute cu tot cu lichidul rămas. Într-o tigaie se adăugă ulei de măsline în care se pune o lingură de făină și una de smânănâ peste care se adaugă pasta de urzici. Se lasă pe foc 5-10 minute până se omogenizează.

Ti-a placut?

1009

afisari