ZiarulRing

24-apr.2024

ULTIMA ORĂ

MONDEN

„Astazi ar trebui sa depun juramantul de credinta!”

Avatar

Publicat

pe

La aproape un an de la expulzarea din România a lui Alexandru Vakulovski, cazul acestuia părea că îşi va găsi o rezolvare. Invitat la Bucureşti pentru depunerea jurământului, formalitate prin care ar fi primit cetăţenia română, scriitorului i-a fost refuzată viza de intrare în ţară de Consulatul român din Chişinău.

Expulzat din România pe 25 martie 2009, pentru că nu şi-a prelungit la timp permisul de şedere pe teritoriul României, Alexandru Vakulovski a aşteptat aproape un an soluţia la cererea de acordare a cetăţeniei române.

Cazul scriitorului, semnalat la vremea respectivă de „ring”, a ajuns pe masa preşedintelui României, Traian Băsescu. Memoriul, la care fuseseră ataşate cele peste o mie de semnături de susţinere, solicita soluţionarea în regim de urgenţă a situaţiei scriitorului basarabean. Alexandru Vakulovski ar fi trebuit să se afle astăzi la Bucureşti pentru depunerea jurământului de credinţă, însă Consulatul României de la Chişinău i-a respins cererea de acordare a vizei.

Fratele scriitorului este „furios şi uluit”

Fratele lui Alexandru, Mihai Vakulovski, el însuşi scriitor, nu-şi poate explica situaţia creată.
„Alexandru a solicitat la Consulatul României de la Chişinău acordarea vizei, i s-a spus că rezultatul va fi anunţat pe 19 februarie, însă la data respectivă i s-a spus că statul român, care l-a invitat să depună jurământul la Bucureşti, i-a respins cererea pentru obţinerea vizei de intrare în România. Adică, tu îl inviţi pe om la tine, iar cînd invitatul tău e în faţa uşii tale, nu-i deschizi? Refuzându-i intrarea în ţară, îi refuzi redobândirea cetăţeniei? Acum tu, stat român, vei spune că fratele meu nu s-a prezentat la depunerea jurământului şi-i vei refuza redobândirea cetăţeniei pe care el n-a pierdut-o niciodată? Sunt furios şi uluit!”, a declarat Mihai Vakulovski.

„Sunt invitat de România, dar România nu-mi dă viză!”
„România este pentru mine acasă. Cum e şi Moldova. De fapt, nici nu prea fac diferenţa între aceste două «ţări». De exemplu, să rămân în Chişinău. Înainte am stat şi la Cluj, şi la Bucureşti, şi la Braşov. Dar asta trebuie să fie alegerea mea, ca şi a oricărui român din Republica Moldova. Spun acum nişte chestii banale pentru că în ultima perioadă atât statul român, cât şi cel moldovenesc încearcă să găsească diferenţe «esenţiale» între români. Astăzi ar trebui să depun jurământul de credinţă faţă de România. După o petiţie scrisă şi semnată de cei mai importanţi oameni de cultură din România. La invitaţia României. Tot România nu-mi dă viză. E ca şi cum mama m-ar invita acasă. Şi eu aş suna la uşă şi ea ar stinge lumina”, a spus, pentru „ring”, Alexandru Vakulovski.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *