• Gen. prof. dr. Teodor Horvat: „Din cauza generalului Sârbu puteam intra în «Guinness Book» ca medicul care a operat singur un pacient.”
 • 10569 afisari
  23-11-2012 de Andreea Matei
 • Gen. prof. dr. Teodor Horvat: „Din cauza generalului Sârbu puteam intra în «Guinness Book» ca medicul care a operat singur un pacient.”


  Medic dentist, generalul Ioan Sârbu a intrat la Facultatea de Stomatologie în 1990, în baza mediei 6,48 care îl plasase pe lista de respinşi în 1985. Mai mult, foştii săi colegi de la Spitalul Militar Central „Carol Davila” din Bucureşti susţin că şi titlurile universitare le-a obţinut tot pe „repede înainte”, echivalându-şi toţi anii de muncă drept vechime didactică, acest calcul începând din 1982, anul în care Ioan Sârbu a absolvit liceul.

  O instanţă i-a pus la îndoială admiterea la facultate

  Primele semne de scandal au apărut în 2007, când generalul Sârbu a început prigoana împotriva dr. Aurelian Raneti, căruia i-a „administrat” mustrări administrative. Motivul real al acestora ar fi fost faptul că dr. Raneti descoperise nişte nereguli în documentele universitare ale generalului Sârbu. La rândul său, dr. Raneti a contestat la Curtea de Apel Bucureşti pedepsele primite de la generalul Sârbu şi a menţionat motivul care le-a generat. Curtea de Apel Bucureşti a dat Sentinţa Civilă nr. 1520/16 decembrie 2008, în care se menţionează că acuzaţiile aduse de dr. Raneti lui Sârbu sunt reale. Instanţa a precizat că, deşi nu analizează legalitatea sau nelegalitatea înmatriculării lui Sârbu la Facultatea de Stomatologie în 1990, nefiind sesizată în acest sens, totuşi constată că nu s-a făcut în mod corect.

  Somităţi ale medicinei româneşti, puse pe liber

  Cu o ascensiune începută de jos, Sârbu este brancardier la Spitalul Militar şi apoi, la şapte ani de la absolvirea facultăţii, ajunge general. În următorii doi ani, ascensiunea continuă şi Ioan Sârbu devine comandantul spitalului. În această calitate, generalul a decis, în 2005-2006, să eficientizeze activitatea unităţii militare, aşa că a întocmit o listă cu somităţi medicale, şefi de clinici care cumulau pensia militară cu salariul, pe care le-a pus pe liber. Lupta lui Sârbu cu subalternii a îmbrăcat forme extreme. Un exemplu este cazul gen. prof. dr. Teodor Horvat, un renumit chirurg care a avut de ales, în 2008, între a respecta un ordin aberant sau a salva viaţa unui pacient.

  Sancţionat pentru că şi-a salvat pacientul

  „În timp ce operam un pacient am fost somat să mă prezint imediat la Comisia de Disciplină. Celelalte cadre medicale aflate în sală au plecat şi m-au lăsat singur cu pacientul deschis pe masă, în imposibilitatea practică de a mai continua intervenţia. Am cerut ajutorul altor colegi pentru a continua operaţia. Din cauza generalului Ioan Sârbu puteam intra în «Guinness Book» ca medicul care a operat singur un pacient. Am fost şocat. Nu a fost normal nimic din ceea ce s-a întâmplat. Indiferent ce ar fi fost, nu avea dreptul să ia decizii care să pună în pericol viaţa unui pacient”, ne-a povestit gen. prof. dr. Teodor Horvat, acum şeful Secţiei de Chirurgie Toracică din cadrul Institutului Oncologic Bucureşti.

  Căzut în dizgraţie

  Gen. prof. dr. Teodor Horvat, fost şef al Clinicii de Chirurgie Toracică a Spitalului Militar, pe care a şi fondat-o, a continuat operaţia şi a salvat pacientul, însă gestul a provocat dizgraţia conducerii. Într-o săptămână, renumitul chirurg a primit cinci sancţiuni disciplinare, în condiţiile în care, în toată cariera sa de aproape 40 de ani, prof. dr. Horvat nu primise nicio sancţiune.

  Pe cine a persecutat Ioan Sârbu

  Prof. dr. Teodor Horvat este o somitate în lumea medicală românească. Este recunoscut pentru introducerea autotransfuziei operatorie în chirurgia toracică din România. Chirurgul a efectuat pentru prima oară în ţara noastră 49 de tehnici chirurgicale şi procedee terapeutice, dintre care 15 sunt originale, este autor a peste 300 de lucrări ştiinţifice şi al unor patente şi tehnici chirurgicale originale. Prof. dr. Horvat este membru al American College of Chest Physicians, al European Society of Thoracic Surgeons, al Uniunii Medicale Balcanice şi al Comitetului Balcanic de Medicină Militară. Pentru meritele sale profesionale, Teodor Horvat a fost decorat cu ordinul Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

  Ca student, Sârbu nu a avut conflicte cu nimeni

  Coleg de facultate cu Ioan Sârbu, medicul Dragoş Epistatu ne-a declarat: „Eu eram şeful studenţilor, iar Ioan Sârbu a fost şef de promoţie. Pe noi, colegii lui, nu ne-a deranjat. S-a purtat corect, a avut o relaţie normală cu toată lumea. Nu cunosc cum s-a înscris la facultate. Eu am dat examen la Facultatea de Stomatologie în 1989. Erau 24 de candidaţi pe un loc. Am făcut armata, iar în ’90, imediat după revoluţie, am început studiile. Atunci toată România era într-un context general fraudulos, inclusiv la nivel politic. Lumea a considerat şocantă, cu siguranţă, mai mult evoluţia lui ulterioară în carieră, care a fost fulminantă”, ne-a declarat dr. Epistatu.