ZiarulRing

03-mai2024

ULTIMA ORĂ

MONDEN

Analist impartial, dar face contracte cu statul

Avatar

Publicat

pe

Mass-media româneşti apelează frecvent la specialişti în diferite domenii, care îşi dau cu părerea despre subiecte de interes. Unul dintre aceştia este şi analistul economic Liviu Voinea, deseori prezent în emisiunile TV. Specialistul a pus mâna, în ultimul an, pe două contracte generoase cu Ministerul de Finanţe şi cel al Economiei.

Nu suntem în măsură să evaluăm profesionalismul lui Liviu Voinea, dar avem dreptul să ne punem întrebări când vedem că analistul imparţial a câştigat din contracte cu statul aproximativ un milion de euro. Voinea este preşedintele executiv şi unul dintre fondatorii unui ONG numit Grupul de Economie Aplicată (GEA). Potrivit site-ului GEA, ulterior a fost înfiinţată şi firma de GEA Strategy & Consulting SA ca o “ramură de dezvoltare” a ONG-ului. Aşa au putut Liviu Voinea şi ceilalţi fondatori ai GEA să câştige, la începutul anului 2010, un contract de servicii de consultanţă în valoare de aproximativ 900.000 de euro cu Ministerul Economiei. Luna trecută, firma a mai câştigat un contract de 70.000 de euro cu Ministerul de Finanţe.

ONG-ul este finanţat cu bani publici
Relaţia cu „robinetul de bani publici” este asigurată şi de organizaţia nonguvernamentală condusă de Voinea, aceasta având printre finanţatori Ministerul Afacerilor Externe, dar şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică din subordinea Ministerului Educaţiei. Mai mult, Voinea este membru în consiliul de administrație al băncii de stat Exim Bank şi a fost propus, potrivit presei, pentru funcţia de ministru al finanţelor în guvernul consilierului guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

Voinea: „Am fost acţionar, dar m-am retras”
Ca răspuns la această stare de fapt, Voinea ne-a explicat că s-a retras, la începutul acestui an, din acţionariatul firmei: ”Administratorul firmei este Dragoş Pâslaru (n.r. – şeful GEA), eu am fost acţionar minoritar, dar m-am retras”.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *