ZiarulRing

16-apr.2024

ULTIMA ORĂ

MONDEN

Stelian Tanase: „Stiu ca Traian Basescu este bolnav“

Avatar

Publicat

pe

Cunoscutul scriitor şi jurnalist aruncă bomba: într-un interviu acordat, ieri, ziarului „ring”, el dezvăluie că persoane importante din zona Palatului Cotroceni i-au transmis informaţii cu privire la starea de sănătate a preşedintelui.

Ce părere aveţi despre modul în care funcţionează USL?
De când s-a format şi până astăzi, USL a avut o cadenţă bună, în sensul că a promis nişte lucruri, a venit cu nişte programe, a ieşit mereu cu ceva consistent. A dovedit că este un organism care funcţionează. Ce nu mi se pare mie în regulă este că această uniune are un ton polemic, parcă ar fi la cenaclu. Noi, ziariştii, polemizăm, ei trebuie să iasă şi spună care este soluţia lor faţă de a celorlalţi. Ăsta e stilul politicii româneşti, dar eu cu „ba pe-a mă-tii” nu votez. Ei ar trebui să spună, atunci când ies, „asta este soluţia noastră”. Atât. Or, asta nu se întâmplă, se lasă prinşi în polemici, ceea ce reprezintă o capcană întinsă de Băsescu. Eu aş ignora ce spune Băsescu, în afară de cazurile grave, când spune tâmpenii. Din nefericire, spune multe.

Cum vi se pare că se descurcă liderii Uniunii, domnii Antonescu şi Ponta?
Pare că funcţionează bine chimia dintre ei. Sunt doi politicieni tineri şi ambiţioşi, vor cariere, îşi dau seama că îşi rup gâtul dacă nu vor avea succes. Eu sunt de părere că trebuie să se schimbe puterea. E bine ca la patru ani să vină alţii. M-am cam plictisit de ăia din anii ’90. Au făcut cât au putut. Ne-au băgat în NATO, UE, sunt nişte performanţe importante, dar trebuie să plece acum. Deci, cu politicienii ăştia ne-am lămurit. Să plece, nene, să ne lase pe mâna lui Ponta, Antonescu. E adevărat, nu au oase destul de tari, sunt cam adolescentini. În politică trebuie oameni cu experienţă, dar când dracu’ să o capete? Deci, hai să le dăm o şansă. Ocazia lor este să schimbe acum puterea şi apoi, în patru ani de guvernare, să ne arate că fac mai bine.

„Dacă USL câştigă detaşat, Băsescu e pierdut”
Ce mutări politice importante sunt pregătite în laboratoarele partidelor?
De când scriu pe blog – stelian-tanase.ro – mă informez foarte atent, iar timpul meu se scurge în felul următor: mă întâlnesc zilnic cu diverse persoane cu care discut ce se întâmplă în culisele politicii. Unele informaţii pe care le primesc sunt credibile, altele sunt păreri şi versiuni, dar sunt şi din acelea care îţi fac părul măciucă. Aud despre nişte sume enorme care se investesc, despre dosare care sunt pregătite, şantaje care sunt exercitate asupra unor oameni. În plus, se pregătesc nume-surpriză de premieri. Sunt nişte nume pe care le-am văzut într-un raport care conţine diferite scenarii. E vorba de nume la care nu ne aşteptăm. Totul va depinde de distanţa care va fi la alegeri între USL şi PDL.

Care este planul secret al preşedintelui?
Băsescu nu va juca nimic important în toamna asta. El îşi pregăteşte artileria pentru anul viitor. Sunt nişte termene în justiţie, la DNA şi tribunal şi cred că nişte dosare care s-au strâns acolo vor fi deschise şi vom avea procese celebre. La Bruxelles se va invoca faptul că nu avem procese cu mari corupţi şi vor fi serviţi câţiva băieţi corupţi. Dacă PDL-ul pierde, îl interesează ca după alegerile din 2012 să îşi poată negocia propria situaţie. Dacă alegerile vor fi câştigate detaşat de USL, Băsescu e pierdut, dar dacă sunt strânse, va putea să-şi negocieze situaţia, adică să spună: „Eu am asul în mânecă: numirea primului-ministru. Ca să vă numesc primul-ministru, trebui şi voi să daţi nişte legi şi să aveţi grijă de nişte oameni când eu nu voi mai fi preşedinte”. Şi atunci se va face un târg de felul ăsta. Dacă USL va câştiga detaşat, nu va avea ce să negocieze, pentru că ăştia îşi vor face guvernul lor. Îl trimit pe Băsescu să tundă gazonul la Cotroceni şi să asculte fanfara. Dar nu asta îl sperie, pentru că el este un jucător şi nu va accepta. Îl interesează ce se va întâmpla după ce îşi va încheia mandatul. La care DNA ajunge, în ce dosare va fi judecat?

Ne putem gândi la câteva nume?
Da. Adrian Năstase şi alţii. Va fi un şah ca să stârnească în ochii opiniei publice oprobriul pentru aceşti lideri care acum vor să dea jos puterea. Baronii şi corupţii din PSD se luptă să dea jos guvernul curat al lui Boc. Aşa va fi prezentat scenariul. Spre exemplu, Adrian Năstase va fi chemat în instanţă şi s-ar putea ca dosarul să nu se mai plimbe de colo-colo, ci să se ajungă la sentinţă, dar nu mai devreme de primăvara viitoare. Va fi un joc de presiuni şi şantaje.

“Patriciu şi Băsescu parcă dansează tangou”
În ce măsură vor influenţa alegerile de la anul noile dezvăluiri WikiLeaks?
Într-o măsură foarte mare. Eu am citit mult WikiLeaks şi vreau să vă spun că, din aceste 250.000 de noi telegrame, foarte multe vin de la Bucureşti. Cât am citit eu până acum nu sunt dezăluiri foarte tari, dar mă aştept să apară cele care se referă la Băsescu, Geoană, Udrea. Vom avea surprize. S-ar putea să avem actori foarte puternic devoalaţi. De pildă, sunt multe documente despre prezenţa militarilor români în Afganistan, sunt nişte poveşti legate de scut, de CIA şi avioanele care au adus aici terorişti şi tot felul de asemenea lucruri.

Ce se mai ştie despre sănătatea preşedintelui?
Ştiu din mai multe surse că este bolnav. Ba nu mai bea, ba nu doarme, ba ia medicamente cu pumnul, dar cine poate să verifice aşa ceva? Eu privesc cu circumspecţie asemenea veşti, deşi el este un băutor de cursă lungă din cauza tinereţii lui zbuciumate pe valuri. Şi cu Ceauşescu, atunci când aveam probleme cu el, apăreau zvonuri că este bolnav şi că moare. Şi Băsescu este foarte antipatizat. Este cel mai nepopular preşedinte de după revoluţie. Când el vorbeşte, 9 din 10 români nu îl cred. Ştiu de la oameni foarte importanţi din zona Cotroceni că este bolnav, dar nu pot să spun mai departe, pentru că nimeni nu are o dovadă certă. Cred că este foarte încurcat şi are o stare proastă. Ne consideră nişte proşti că nu înţelegem marea lui operă.

Cum vedeţi relaţia dintre Băsescu şi Patriciu?
În această relaţie mă împiedică secvenţa cu cătuşele. Am fost aproape de Patriciu şi mi-a părut foarte rău ce i s-a întâmplat. Pentru chestia aia cu cătuşele nu există cale de întoarcere, or, ei acum parcă dansează tangou. Apropierea lui Patriciu faţă de Băsescu e foarte critică din punct de vedere moral şi nu înţeleg declaraţiile amabile ale lui Patriciu faţă de Băsescu. Când un om ţi-a pus cătuşe, nu mai ţine, e duşmanul tău pe viaţă. Că nu ai resentimente, în sensul că nu îi dai în cap când îl prinzi la cotitură, e altceva. Dar eu cred că Patriciu i-o va face lui Băsescu când nu va mai fi preşedinte, nu cred că Patriciu uită, e un om foarte vanitos.

„Există 40-50 de mii de români pentru care nu există criză”
Care este cea mai mare problemă cu care se confruntă românii?
Oamenii au o problemă cu lipsa banilor, dar s-a prăbuşit climatul public. Noi am ajuns într-o fază în care toată lumea face băşcălie. Au fost în trecut nişte sfidări ale opiniei publice şi s-a creat un climat în care aceste sfidări par ceva firesc. La noi, mămăliga nu va exploda pentru că românii au supapa plecării în Occident. Sunt atât de săraci încât, dacă se duc şi spală pe jos în Occident, trăiesc mult mai bine ca la Bucureşti. Această supapă a salvat guvernul. În loc să fie aici trei milioane de români care să facă presiune pe guvern, ei sunt în Spania, Italia, Franţa şi îi presează pe ăia. Dacă ăştia se întorc mâine în ţară, mâine avem revoluţie.

Dar o reacţie de protest paşnică nu ar putea schimba lucrurile în bine?
Nu mă aştept la studenţi. Sunt pragmatici şi visează să plece. Nu îşi pun o problemă în privinţa societăţii româneşti. Când le spui că nu au perspective, ei spun: “Şi ce dacă? Eu plec. Mi-a aranjat tata să mă duc la Bruxelles sau am o prietenă care e la Londra şi mă înscriu şi eu la masterat”. Exact ca aceia care se duc în Spania.

Oamenii sunt nostalgici după Ceauşescu pe bună dreptate?
Nu trăim mai rău ca atunci, iar lumea a uitat cum stătea nopţi întregi ca să primească o jumătate de pâine, o bucată de brânză sau o jumătate de pui. Lumea uită probabil că în apartamente era mai frig în timpul iernii decât afară. Unii români uită, pentru că toate acestea s-au petrecut acum 20 de ani. Atunci erau tineri, mai mergeau la o gagică, erau mai sănătoşi, aveau speranţe, dar nu se poate spune că acum se trăieşte mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu. A sărăcit ţara, nu politicienii. Există o mână de miliardari şi multimiliardari, o pătură de 40-50 de mii de astfel de oameni care nu au probleme cu criza. Tot la Monte Carlo merg în vacanţe, au apartamente la Paris, Londra şi nu au probleme. Noi am sărăcit.

„Dacă Traian Băsescu ar fi plecat de la Cotroceni după primul mandat, istoria ar fi scris lucruri mai bune despre el. Acum va consemna lucruri foarte proaste. Face un efort să lase ceva în urma lui, dar nu cred că va reuşi.”

„Am scos în luna mai romanul «Moartea unui dansator de tangou», un mare succes de librărie. Mă bucură extraordinar că cititorii şi-au găsit drum spre cartea asta.”

„Cred că Patriciu i-o face lui Băsescu când nu va mai fi preşedinte, nu cred că Patriciu uită, e un om foarte vanitos.”

„Pe Băsescu l-am mai invitat la mine în emisiune, dar nu a mai venit. Oricând îl aştept. Doresc să discut cu el în direct pe ce subiecte doreşte. Ştiu foarte bine, zi cu zi, ce a făcut în aceşti ani.”

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *