ZiarulRing

19-mart.2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

EXCLUSIV: Dializa fara aparat va fi testata pe cinci romani

Avatar

Publicat

pe

EXCLUSIV: Dializa fara aparat va fi testata pe cinci romani

De 10 ori mai ieftină decât tratamentul clasic, dializa fără aparat va fi testată, în premieră, pe cinci români. Pacienţii vor sta internaţi timp de o lună la Spitalul ”Sf. Ioan” din Capitală.

Invenţie românească a unei echipe coordonate de prof. dr. Alexandru Ciocâlteu, managerul Spitalului ”Sf. Ioan” din Bucureşti, tehnica dializei fără aparat a fost premiată cu aur în 2010 la Salonul de Invenţii de la Geneva. ”Săptămâna viitoare voi primi brevetul de invenţie şi vom începe testele. Avem sute de voluntari care visează să scape de dializă. Vom selecta cinci şi, timp de o lună, aceştia vor sta internaţi pentru a fi monitorizaţi permanent”, ne-a declarat prof. dr. Ciocâlteu.

”Echipamentul”, implantat în pacient
”Peritoneul bolnavului va juca rolul rinichiului. Două echipamente vor fi implantate pacientului, sub piele sau endoscopic. Un manşon biocompatibil va comprima vena portă şi va «stoarce» controlat toxinele şi le va elimina prin vezica urinară printr-o valvă unidirecţională. Dacă acum costul anual pentru dializarea unui pacient se ridică la 20.000 de euro, noua metodă îl va reduce la 5.000”, afirmă prof. Ciocâlteu.

Va schimba viaţa a 10.000 de bolnavi
”Metoda este de 10 ori mai ieftină decât dializa clasică. Pentru cei 10.000 de români dializaţi se cheltuiesc acum aproximativ 100 de milioane de euro”, susţine specialistul.

300.000 de persoane dependente de dializă există în Europa şi un milion la nivel mondial.

”Implantul rămâne în corpul pacientului, aşa cum poartă unii cardiaci peacemaker.”, Prof. dr. Alexandru Ciocâlteu

3.000 de euro costă manşonul care se va implanta pacienţilor în dializa fără… aparat.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *