ZiarulRing

04-mai2024

ULTIMA ORĂ

MONDEN

Tatoiu i-a pus gand rau lui Vanghelie: vrea primaria Sectorului 5

Avatar

Publicat

pe

Pentru mulţi, este un model de succes: femeia independentă care a avut curajul să renunţe la postul din fruntea unei mari companii pentru a se ocupa de sănătatea sa. După ce a învins problemele personale, Monica Tatoiu este pregătită pentru o luptă ce ar putea fi chiar mai aprigă: cea politică.

Cum arată femeia de succes?
Nu există bărbat sau femeie de succes. Există oameni care au performanţe şi oameni care nu au performanţe. Poţi numi performanţă să faci o pâine bună în casă sau să construieşti o afacere care să fie profitabilă. Din punctul meu de vedere, la ora asta, în lume, femeia de succes la care ar trebui să ne raportăm este Angela Merkel. (…) Nu are poveşti prin tabloide, nimic nu se scrie despre ea; e o femeie care tace şi face.

Ce părere aveţi despre criza economică prin care trecem?
Criza este o criză de modele de succes. (…) Faptul că se micşorează salariile nu are legătură cu criza, ci cu cheltuielile exagerate. (…) Eu mă gândesc cum era în 2007-2008 cu “creditul pentru nevoi personale”. Deci, cum e aia? Eu nu am nici de unele, dar vreau să plec în concediu. În momentul în care consumi pe datorie, trebuie să îţi asumi şi responsabilitatea că poate nu ai de unde să plăteşti. Ei au distrus sistemul bancar. (…) Soluţia este exact cea a oficialilor BNR: Vreţi salarii mai mari în administraţie? Trebuie să fiţi mai puţini. Poţi să împarţi 100 de paie la 1.000 de măgari sau poţi să împarţi 100 de paie la trei măgari. Nu e criză decât pentru ăia care s-au obişnuit să câştige bine şi să nu facă mai nimic altceva decât să plimbe nişte bani virtuali dintr-o parte într-alta.

“Vreau să rămân în cărţile de istorie”

V-aţi mai întoarce în politică?
Nu într-o poziţie de dat din gură. Că eu nu sunt de dat din gură. (…) Principalele probleme la români sunt foamea şi că nu îşi pot permite să cumpere de mâncare. Sunt două probleme pentru oamenii care nu au bani: mâncarea zilnică şi medicamentele. Trebuie reconstruite cantinele sociale. Dar acestea trebuie să aibă un alt regim fiscal. Eu aş candida la un post de primar de sector, la asta mă gândesc foarte serios.

Credeţi că aveţi şanse în faţa pungilor electorale?
Trebuie să vedem acele sectoare unde electoratul este capabil să gândească dincolo de pungi. Electoratul trebuie să înţeleagă că acela care vine şi îşi plăteşte votul scoate nişte bani din buzunar, dar de undeva trebuie să îşi scoată investiţia. (…) Deci tot ce este gratis este o păcăleală. Eu ştiu de ce vreau să mă duc: pentru că îmi place puterea, pentru că am foarte mult timp liber şi că sunt independentă financiar. Vreau să las ceva în urma mea. Vreau să rămân în cartea de istorie. Îmi place exerciţiul puterii şi îmi place să conduc. (…) Mie mi se pare că primarii nu trebuie să fie neapărat membri de partid, pentru că ei trebuie să fie în primul rând manageri, nişte tehnicieni.

“Bucureşteanul trebuie să înţeleagă să fie puţin cu obraz”
Ce vreţi să schimbaţi?
Ce-are nevoie omul ca să trăiască bine: să fie verdeaţă, să fie strada măturată, fără gunoaie, să iasă pe stradă să îşi plimbe căruţul, să nu se izbească numai de maşini. Avem parcări care sunt cu plată, dar goale. În jurul lor sunt înghesuite maşini pe spaţiul public. Bucureşteanul trebuie să înţeleagă să fie puţin cu obraz. Mama care îşi plimbă copilul trebuie să aibă şi ea loc. (…) Primul lucru pe care l-aş face dacă aş avea un sector ar fi legat de micii întreprinzători… Facem un calcul cât ar trebui tu să dai la stat, câţi muncitori ai de plătit şi atât timp cât tu îmi verşi mie sumele pe care le-am convenit anual, nu are voie să îţi intre niciun organ de control pentru că ăia iau la negru din profitul comerciantului. Aşa s-au închis multe businessuri, pentru că mai bine muncesc la negru. Trebuie protejate clasa mijlocie, afacerile de familie.

La ce sector aţi candida?
Aş alege un sector unde s-au făcut puţine lucruri. Eu am interesul să arăt de ce sunt în stare. Una este să te duci într-un sector unde lucrurile s-au mişcat şi alta e să te duci unde lucrurile sunt vai de mama lor. Sectorul 5 ar fi unul foarte bun. Dar depinde, până în 2012 mai e destul timp.

La bac au fost subiecte de olimpiadă
Ce părere aveţi despre bacul din acest an?
Eu aici sunt cu teoria conspiraţiei. Anul viitor or să treacă enorm de mulţi pentru că s-ar fi făcut reformă. Dacă ai o sită mare cu aceiaşi tăiţei, trec mai mulţi, dacă ai una mai mică, trec mai puţini. Aşa e şi cu bacul. A fost foarte greu. Subiectul la matematică în toamnă a fost de olimpiadă. N-a fost structurat. În momentul în care îţi dau numai subiecte de top, normal că n-o să treacă atât de mulţi. Eu am fost în comisii de bacalaureat 15 ani cât am fost în învăţământ şi ştiu cum se făceau subiectele pe vremea aia. Să vezi anul viitor, când ne apropiem de alegeri. S-a întâmplat aşa ca să arătăm că reforma domnului Funeriu este cea mai tare din parcare.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *