ZiarulRing

27-apr.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Gabi Firea: “Privesc banii mai mult prin prisma religioasa : cine nu munceste nici sa nu manance”

Avatar

Publicat

pe

Este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de televiziune din România, dar a lăsat în urmă o carieră prodigioasă şi a ales politica. Gabriela Vrânceanu Firea s-a înscris în PSD şi a acceptat să le vorbească cititorilor „ring” despre planuri, speranţe şi angajamentele unui politician recent.

Ce v-a determinat să faceţi acest pas? Orice s-ar spune, să laşi în spate o carieră construită în foarte mult timp pentru alta, începută de la zero, presupune un motiv mai mult decât întemeiat şi o determinare extrem de curajoasă.
Cariera de 21 de ani de presă mă va ajuta foarte mult în politică. Pentru că, ştiţi şi dumneavoastră, pentru a fi un bun politician ai nevoie să te documentezi permanent, să fii informat, să fii conectat la toate evenimentele şi să te implici acolo unde ai experienţa necesară. Presa m-a transformat într-o persoană ordonată, ceea ce, cu siguranţă, îmi va folosi în politică. Nu consider pierdere de vreme toţi aceşti ani, ci o pregătire, un antrenament foarte bun pentru noua carieră la care, vă spun sincer, nu m-am gândit decât în această vară. Până acum am refuzat ideea de a lua în calcul o astfel de variantă… poate că nu venise încă momentul potrivit. Şi nici nu mă întâlnisem cu dl. Robert Negoiţă, care a ştiut cum să mă ia, cum să îmi arate şi partea frumoasă a politicii, nu doar motivele de a fugi de ea. Oricum, cred că cineva, de acolo de sus, ne veghează paşii.

Există acest clişeu: intri în politică să faci bani. Adică toată lumea ştie că majoritatea aleşilor stau pe un morman de bani realizaţi din politică. Dvs. aveţi bani…

Privesc banii mai mult prin prismă religioasă: cine nu munceşte nici să nu mănânce. Am grijă să nu-mi placă scumpetea, adică lucrurile foarte costisitoare care m-ar putea îndepărta de la modestie, o virtute creştină. Am câştigat bani frumoşi în presă, dar nu am uitat cum e să te drămuieşti de la un salariu la altul, aşa cum făceam când eram studentă şi mă angajasem pentru a-mi putea plăti chiria în Bucureşti, eu venind de la Bacău. Bineînţeles, mai aveam de cumpărat şi cărţi, cursuri, trebuia să mănânc, oricât de puţin, aşa că sunt obişnuită şi cu mult, şi cu puţin din punct de vedere financiar. Altele sunt motivele mele de bucurie, nu banii…

„Sever Voinescu a pierdut o bună ocazie să tacă”
Au existat două opinii politicianiste venite de la un coleg de-al dumneavoastră, Bogdan Niculescu Duvăz, şi de la un adversar politic, Sever Voinescu. Ambele spun acelaşi lucru: Gabi Firea, nouă în PSD? De fapt, e veche… Cum comentaţi?
Cu dl. Duvăz am colaborat de-a lungul anilor şi mi se pare unul dintre cei mai serioşi şi pregătiţi politicieni. De aceea, cred că afirmaţia sa nu a avut o conotaţie ironică. Despre glumiţele „duminicale” ale domnului Sever Voinescu, ce aş putea comenta decât că a pierdut o bună ocazie să tacă… Nu voi regreta că am fost mereu elegantă şi profesionistă cu el atunci când l-am avut invitat la Antena 3. Oricum, aduc în prim-plan declaraţia vicepreşedintelui PDL, Raluca Turcan, care a apreciat intrarea mea în politică, spunând că oricând competiţia este bine-venită. Deci, se poate să fii şi adversar politic, şi diplomat, inteligent…

„Sigur că mi-aş dori mai mult timp pentru copiii noştri”

Aţi declarat că soţul dumneavoastră, Florentin Pandele, v-a atenţionat că intrarea în politică nu e ca „mersul la plimbare”. Cum se împacă noul „job”, care va fi solicitant, cu faptul că sunteţi mama unui băiat foarte mic?
Şi în presă am avut un program solicitant şi Tudor a crescut, iată, mare şi deştept. Împlineşte joi, pe 4 octombrie, 17 ani. Sunt foarte mândră de el. Sigur că mi-aş dori mai mult timp pentru copiii noştri. Voi încerca să nu-i neglijez şi să le fiu aproape sufleteşte. Florin m-a avertizat că politica este grea nu neapărat din punct de vedere al programului, ci din pricina dificultăţii acestui domeniu, a tensiunilor, uneori chiar a încrâncenărilor care nu pot fi evitate. Mi-aş dori să-mi dea Dumnezeu putere să rămân o doamnă în politică. Să respect şi să fiu respectată, la fel ca în presă.

Prea puţine femei în politică? Care sunt doamnele care v-au încântat sau măcar au cariere respectabile? Cine v-a dezamăgit?

Am urmărit şi am apreciat, de-a lungul anilor, cariera politică a doamnelor social-democrate Rovana Plumb şi Ecaterina Andronescu, dar şi a Elenei Dumitru, fost ministru al muncii. Pe plan extern, o apreciez pe Martine Aubrey, ex-secretarul general al socialiştilor francezi. A fost ministru al muncii şi primar al oraşului Lille. O femeie puternică în politica europeană.

„Le garantez oamenilor că nu le voi uita problemele când voi ajunge în parlament”

Dacă veţi candida pentru un loc în parlament, tot cu găleata, cu bricheta, cu zahărul şi cu făina o să vă faceţi campanie?
Dacă voi ajunge la acel moment, sper să-mi fac o campanie personalizată. Să am un mesaj clar şi sincer pentru oameni şi să le garantez că nu le voi uita problemele când voi ajunge în parlament. Cu siguranţă, voi avea şi elemente dintr-o campanie electorală tradiţională – afişe, bannere, pliante -, dar mă bazez mai mult pe discuţii de la om la om, din poartă în poartă. Chiar dacă nu toţi – nici nu ar fi posibil -, dar în număr mare, oamenii m-au îndrăgit la televizor şi sper să transfer această notorietate în credibilitate în noua mea carieră: politica.

Se întrevede o nouă clasă politică, aflată pentru prima dată faţă în faţă cu electoratul: dvs., Mihai Răzvan Ungureanu, Sorin Roşca Stănescu, Mihai Neamţu. Va exista un suflu nou şi în discurs, respectiv, mentalitate?
Sper! Dacă nu va fi aşa, înseamnă că am ratat cu toţii o şansă. Şansa de a continua tot ce s-a făcut bun până acum, dar şi de a veni cu propria contribuţie la îmbunătăţirea imaginii şi a rezultatelor politicii româneşti.

„Ştiu în ce lume intru”
Există două cazuri recente de vedete TV câştigătoare în alegeri – Teo Trandafir şi Cristian Ţopescu – care au declarat că le-a ajuns. Nu mai vor. Ce vă diferenţiază?
Le apreciez foarte mult pe cele două personalităţi invocate de dumneavoastră, dar există o diferenţă: prin natura meseriei mele de jurnalist, am lucrat în secţiile de economic şi politic ale redacţiilor, aşadar, sunt familiarizată cu cele două domenii. În ultimii şapte ani am realizat un talk-show în prime-time la Antena 3, i-am avut ca invitaţi pe toţi politicienii notabili, plus experienţa de la TVR. Prin urmare, ştiu în ce lume intru: un domeniu atractiv ca un magnet, dar care unora le poate fi fatal dacă nu sunt cu ochii în patru.

Vânaţi vreun post? CV-ul de scriitoare şi manager vă poate recomanda pentru un post în cultură, de exemplu.
Mulţumesc pentru apreciere. Nu m-am gândit la un post ministerial. Poate peste 10 ani, atunci când o să fiu un politician cu mai multă experienţă.

„Am câştigat bani frumoşi în presă, dar nu am uitat cum e să te drămuieşti de la un salariu la altul, aşa cum făceam când eram studentă şi mă angajasem.”

„Se poate să fii şi adversar politic, şi diplomat, inteligent…”

“Chiar dacă nu toţi – nici nu ar fi posibil -, dar în număr mare, oamenii m-au îndrăgit la televizor şi sper să transfer această notorietate în credibilitate pentru noua mea carieră: politica.”

„Presa m-a transformat într-o persoană ordonată, ceea ce, cu siguranţă, îmi va folosi în politică.” Gabriela Vrânceanu Firea

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *