ZiarulRing

01-mai2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

Premieră mondială la Metrorex în tehnologia mobilă şi industria transporturilor

Avatar

Publicat

pe

Bucureştiul se alătură capitalelor lumii în care telefonul mobil poate fi folosit pentru plata călătoriilor şi accesul la metrou începând din această lună.

Clienţii Orange şi Vodafone pot plăti o călătorie cu metroul prin transmiterea unui SMS la numărul scurt 1700 şi primind confirmarea plăţii imediat, tot prin SMS. De asemenea, ei pot opta şi pentru cumpărarea a două sau 10 călătorii, trimiţând textul 2C sau 10C la numărul 1700. Preţul unei călătorii este de 0,50 euro, pentru două călătorii – 0,90 euro, iar pentru 10 călătorii – 3,25 euro.

Accesul în staţie, prin apel la 1700

Prin apelarea gratuită a numărului 1700 şi apropierea receptorului telefonului de validatoarele special instalate în staţiile de metrou se poate intra în zona de acces peron. Telefonul va emite un semnal sonor care va fi interpretat de validator, stabilind în timp real dacă în contul clientului există călătorii valide.

Acest nou sistem de acces în staţiile de metrou, testat anul trecut, a fost considerat fiabil după procesarea a peste 10.000 de validări în cele şapte staţii-pilot. Astfel, Metrorex a decis să îl extindă la nivelul întregii reţele.

Cum funcţionează sistemul

Serviciul de achiziţionare a titlurilor de călătorie prin intermediul telefonului mobil se bazează pe Data-Over-Voice, un serviciu unic în lume, iar Metrorex este singurul beneficiar al acestei tehnologii. Utilizând canalul de voce al telefonului mobil al clientului, Data-Over-Voice asigură transferul mesajelor de tranzacţie on-line wireless, extrem de sigur şi eficient, între punctul de vânzare (Terminal 2pay) şi Centrul de Procesare 2pay pentru aprobări de plată sau alte tranzacţii.

Terminalele POS 2pay şi Platforma 2pay modulează datele tranzacţiei în semnale vocale (bipuri) şi le convertesc prin canalul de voce iniţiat anterior de telefonul mobil al clientului. Terminalul şi platforma comunică în aceeaşi manieră ca şi oamenii: folosind vocea şi telefonul mobil.

2pay este un integrator ce activează pe piaţa din România începând cu anul 2010, fiind primul care a implementat un serviciu de plată prin telefonul mobil în parteneriat cu o autoritate de transport public.

0,50 euro costă o călătorie, 0,90 euro – două călătorii şi 3,25 euro – 10 călătorii.

Pentru mai multe detalii, puteţi suna la 1826, număr cu tarif normal în reţelele Orange şi Vodafone.

1700 este numărul la care se trimite SMS-ul pentru plata unei călătorii cu metroul.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *