ZiarulRing

25-apr.2024

ULTIMA ORĂ

CULINAR

Atenţie! Produsele alimentare congelate, PERICULOASE pentru sănătate

Avatar

Publicat

pe

Alimentele congelate pot provoca îmbolnăviri grave şi chiar moartea, atrage atenţia prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi. Afirmaţia nutriţionistului este întărită şi de un control recent al Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului, care a descoperit nereguli majore la peste 70 la sută din comercianţii de produse congelate.

„Eu nu cumpăr produse congelate”, ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Acesta avertizează că alimentele congelate constituie un real pericol pentru sănătate.

„În momentul în care un produs este congelat-decongelat şi congelat din nou se autocontaminează şi contaminanţii din el se pot dezvolta până la valori foarte periculoase pentru sănătate. Spre exemplu, peştele, care nu este steril şi are microbi, în momentul decongelării, microbii, când ajung la temperaturi pozitive şi stau câteva ore, se dezvoltă exploziv. La recongelare, peştele are o zestre de microbi crescută enorm, la milioane de microorganisme de la câteva. Toate produsele nesterilizate suferă astfel de procese. La noi e ca la nimeni, lanţul de frig este în neregulă. În loc să stea la minimum 18 grade Celsius, mai stau la minus 10 grade Celsius, la minus 5 grade Celsius, iar asta grăbeşte foarte mult degradarea produselor. Putem face toxiinfecţii alimentare grave. În special la peşti, dar nu numai, se generează histamine. Histamina este cauza apariţiei alergiilor şi a şocului anafilactic, poţi muri în două-trei minute, nici nu mai are timp să vină Salvarea, s-au întâmplat cazuri. În alimentele recongelate, procesele de apariţie a aminelor biogene, dintre care histamina este cea mai cunoscută substanţă alergenă, au loc la speciile peştilor albaştri marini, cum este scrumbia, codul, macroul. La recongelare, aceştia pot fi foarte contaminaţi cu histamină”, ne-a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

28 de tone de produse îngheţate confiscate Ultimele verificări făcute de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au depistat deficienţe grave la peste 70 la sută din comercianţii de produse congelate.

Totodată, comisarii ANPC au oprit de la comercializare 28 de tone de alimente congelate şi au aplicat 667 de amenzi contravenţionale. Printre deficienţele constatate s-au numărat arsuri de congelare şi mirosuri de rânced la carne de pui, mici şi macrou, din cauza condiţiilor improprii de depozitare, precum şi produse alimentare congelate cu durata valabilităţii depăşită.

„În momentul în care se decongelează şi se recongelează, produsul creşte în greutate, pentru că acesta se condensează.”, Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

Advertisement

„Se poate întâmpla şi ca produsele să fie congelate cu puţin timp înainte de a se strica, iar acest lucru este foarte periculos pentru sănătate.”, Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *