ZiarulRing

20-apr.2024

ULTIMA ORĂ

CULINAR

Legumele şi fructele din import, TRATATE cu RADIAŢII

Avatar

Publicat

pe

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că pe piaţa noastră există legume şi fructe din import tratate cu radiaţii ionizante. Deşi legală în Uniunea Europeană, metoda creşte riscurile bolilor cronice, de la supraponderabilitate, obezitate, boli cardiovasculare, diabet de tip II până la cancer.

Radiaţiile ionizante se folosesc pentru a distruge embrionul, cum se întâmplă la cartof, la ceapă şi usturoi ca să nu mai încolţească, iar la fructe ca să distrugă microflora de suprafaţă şi să nu mai mucegăiască, la fel şi la carne, ne spune directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

„Metoda este legală în Uniunea Europeană şi se practică, dar produsele tratate cu radiaţii ar trebui să fie etichetate corespunzător, ceea ce nu prea se întâmplă; la noi nu am văzut. Fructele iradiate, deşi par vii, sunt omorâte, seamănă mai mult cu nişte conserve. Deja structura lor în nutrienţi a fost modificată, degradând-o, sunt mai puţin hrănitoare şi, mai mult, ne pot furniza nişte specii de radicali liberi de care chiar nu avem nevoie, pentru că noi le luăm ca să avem antioxidanţi, nu să ne dea ei oxidanţi. Pot provoca boli cronice, de la supraponderabilitate, obezitate la boli cardiovasculare, diabet de tip II şi cancer. Există un singur laborator în România care ar putea să facă determinări pentru depistarea radiaţiilor, la Institutul de Fizică Atomică din Măgurele. Din păcate, nimeni nu solicită astfel de analize”, ne-a declarat prof. dr. Mencinicopschi.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *