ZiarulRing

27-apr.2024

ULTIMA ORĂ

MONDEN

Procurorii Codruţei Koveşi, mai DOTAŢI decât SPIONII! WikiLeaks a prezentat un echipament SECRET, DNA l-a CUMPĂRAT

Avatar

Publicat

pe

În ultimii ani, pe site-ul organizaţiei internaţionale WikiLeaks au fost publicate sute de mii de documente secrete şi dezvăluiri ce au creat scandaluri de presă şi au cutremurat lumea politică la cel mai înalt nivel. Pe aceeaşi pagină de internet am descoperit, la categoria „The Spy Files”, şi prezentarea unui echipament pe care l-a achiziţionat, recent, DNA.

Luna aceasta, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a achiziţionat, prin procedura de cumpărare directă, un echipament de monitorizare audio prin sistemul global de comunicaţii mobile GSM, pe care a dat 17.171 de lei. Este vorba despre sistemul de înregistrare şi transmitere audio Enea Rec. Surprinzător, am găsit descrierea acestui echipament chiar pe controversatul site WikiLeaks.org, într-un document postat la categoria „The Spy Files”, care „expune” industria de supraveghere în masă la nivel mondial . După cum se specifică în respectivul document, Enea Rec este un echipament de ultimă generaţie dedicat supravegherii audio a convorbirilor telefonice mobile. Dispozitivul vine cu un înregistrator de calitate care poate recepta corect chiar şi convorbirile neinteligibile.

Înregistrează când aude vocea

Tot luna aceasta, in stituția condusă de Laura Codruța Kovesi a mai luat un aparat de înregistrare vocală prin GSM, care a costat 29.824 de lei. Pe lista de cumpărături a instituţiei s-au mai aflat patru minireportofoane, capabile să înregistreze câte 1.200 de ore. Potrivit site-urilor de specialitate, acestea seamănă exact cu un stick

USB de memorie şi pot fi activate vocal, adică încep să înregistreze imediat ce pe fundal se aud vocile „corupţilor”. De altfel, pot înregistra şi la 12 metri distanţă. Mini- reportofoanele, ce au o grosime de 5 mi limetri, o lăţime de 12 milimetri şi o lungime de 76 de milimetri, au costat 8.800 de lei.

Ce spun reprezentanţii instituţiei

Reprezentanţii DNA ne-au explicat de ce a cumpărat instituţia echipamente de monitorizare audio prin GSM şi minireportofoane. „Bunurile la care faceţi referire sunt achiziționate în conformitate cu procedurile legale, modul de folosire a respectivelor bunuri rezultând implicit din conținutul articolului 151 din OUG 43/2002, cu modificările și completările ulterioare, și anume «Direcția Națională Anticorupție este autorizată să dețină și să folosească mijloace adecvate pentru obținerea, verificarea, prelucrarea și stocarea informațiilor privitoare la faptele de corupție prevăzute în Legea 78/2000, cu modificările ulterioare»”, se arată într-un răspuns oficial.

Ce este WikiLeaks

Este o organizație nonprofit internațională care publică pe o serie de site-uri documente ce nu sunt destinate publicului, provenite din scurgeri de informații, în general din surse anonime. Site-ul său web, lansat în 2006, aparține The Sunshine Press. La un an de la înființare, în decembrie 2006, WikiLeaks declara că baza sa de date conținea peste 1,2 milioane de documente. Potrivit Wikipedia.org, în 2010, Wikileaks a început publicarea a 251-287 de documente reprezentând corespondența dintre Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii și ambasade ale Statelor Unite din toată lumea.

55.795 de lei au costat cele două echipamentele de monitorizare audio şi reportofoanele pe care le-a cumpărat DNA.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *