ZiarulRing

02-mai2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

ARDE! IATĂ cum voia CLANUL din Drăgăneşti SĂ FACĂ BANI pentru naşul Mircea! Află LEGĂTURA dintre Bercea şi Ioana Băsescu

Avatar

Publicat

pe

De la o zi la alta, noi personaje interesante apar – veţi vedea imediat cât de interesante sunt – în ecuaţia ”Bercea-Băsescu”. După cum se ştie, Bercea Mondial, aflat după gratii, încerca în fel şi chip să facă rost de bani pentru a-şi cumpăra libertatea de la naşul său, Mircea Băsescu. La un moment dat, era cât pe ce să le vândă două terenuri unor ruşi, chiar prin intermediul unui vechi prieten al lui Mircea Băsescu. Numai că, surpriză, ”ruşii lui Bercea” sunt aceiaşi cu clienţii ruşi ai notăriţei Ioana Băsescu, iar firma lor e chiar NIS Petrol, subsidiara gigantului Gazprom. V-am vorbit, săptămâna trecută, despre un personaj interesant, a cărui identitate, din raţiuni demne de înţeles, am protejat-o şi o s-o protejăm în continuare, personaj care ne-a dezvăluit un detaliu senzaţional privind un interes al ruşilor pentru… pământurile lui Bercea. “În momentul când s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu Bercea (n.r. – arestat în 2011, vezi «stenogramele» din «ring»), eu lucram la o firmă din Bucureşti care se ocupa de achiziţionarea de terenuri pentru nişte ruşi care au venit şi au făcut benzinării în România.

Eu aduceam terenuri, ei le vedeau, le făceau trafic, le făceau studiu de impact şi luau sau nu luau terenul adus de mine. În momentul acela, Bercea, Sandu Anghel adică, avea două pământuri (n.r. – terenuri) extraordinar de bune: unul la Craiova şi celălalt la Slatina. Aşa am ajuns să-l cunosc şi el a venit la societatea din Bucureşti. Societatea există şi acum”, ne-a dezvăluit acest interesant personaj cu care, ulterior, nu am mai reuşit să stăm de vorbă. În schimb, din aproape în aproape, am căutat societatea care a încercat să intermedieze tranzacţia imobiliară (cu “parfum de petrol”) dintre ruşi şi Bercea Mondial.

 “Vezi că acasă am un număr de telefon: Cristi Geamănu naşul” În stenograma unei convorbiri telefonice înregistrate de SRI în data de 18.02.2011 (la ora 20.59.25), într-o discuţie purtată între Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, şi soţia sa, Stela, la un moment dat, Bercea îi spune consoartei. “Vezi că acasă am un număr de telefon de la un cetăţean, că vreau să vând un pământ. Cristi Geamănu naşul şi Rusu Peco. Eu doream să vând la ruşi terenul ăsta (n.r. – este vorba de un teren aflat la intrarea în Craiova)”. Cum Cristi Geamănu, cu sau fără apelativul “naşul”, apare de foarte multe ori în stenogramele din 2011 (solicitate de procurorul Iacobescu şi aflate la dosarul de tentativă de omor al lui Bercea), am vrut să aflăm ce caută acest nou “naş” (Cristi Geamănu) – al câtelea “naş”? – în ecuaţia afacerii “Bercea-Băsescu”. Romulus 4, o adresă interesantă În stenogramele SRI din 2011 (n.r. – din dosarul în care procurorul Iacobescu l-a bănuit pe Mircea Băsescu de trafic de influenţă) apare şi o adresă interesantă, de care nimeni până acum nu a ţinut cont. Este vorba de „Romulus 4”. Numai că noi am mers pe teren. Şi am văzut că acolo figurează firma “Central Sun Group”. Multora ar putea să nu le spună nimic. Am aflat că la aceeaşi adresă mai figurează oficial şi o altă firmă în care apare nimeni altul decât… Cristian Geamănu. Ce se află pe strada cu parfum de epocă din Centrul Capitalei Pe strada Romulus nr. 4 din Bucureşti figurează sediul firmei de consultanţă Petrolsun Stream, deţinută de Jenică Ioniţă şi de Cristian Geamănu, un fost partener în afacerile cu arme ale lui Mircea Băsescu. De altfel, în 2009, firma Co-Desintco SRL, în care erau parteneri Geamănu şi fratele preşedintelui, urma să încheie un contract de furnizare de armament cu statul român şi acest lucru a generat un imens scandal. La adresa respectivă am găsit şi firma Central Sun Group, la care este asociat majoritar acelaşi Jenică Ioniţă (n.r. – şi acesta apare în stenograme sub apelativul Jean).

 Printre altele, Ioniţă mai este asociat şi la Petrolsun Projects, care se ocupă, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, cu „extracţia petrolului brut”, şi la Petrolsun Downstream, care se ocupă de “comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi al produselor derivate” şi care au avut sediul social tot pe Romulus nr. 4. Foto: magazineconomic.blogspot.com Cristi Geamănu, legătura dintre Central Sun şi NIS Petrol În octombrie 2012, în ziarul „Bursa”, în articolul “Energia României, sub asalt”, apăreau, la un moment dat, câteva mici referiri la omul de afaceri Cristi Geamănu: “Compania rusă Gazprom, prin Gazpromneft, şi-a exprimat, în mai multe rânduri, interesul pentru dezvoltarea afacerilor pe teritoriul ţării noastre, parte din strategia regională a Kremlinului pentru extinderea în Europa Centrală şi de Sud-Est.

Gazpromneft vrea să intre în România prin compania sârbă Naftna Industrija Srbjie (NIS), unde deţine pachetul majoritar de acţiuni. Întrucât, în mod direct, oficialii ruşi nu au prea avut sorţi de izbândă cu autorităţile din România, sursele noastre din energie ne-au spus că Gazpromneft s-ar strecura, prin oamenii de afaceri Jenică Ioniţă şi Grigore Andrei Cristian Geamănu, pentru a mijloci întrevederea dintre Alexander Diukov, preşedintele Gazpromneft, şi preşedintele României, Traian Băsescu, respectiv premierul Victor Ponta, în cadrul căreia să fie prezentate proiectele investiţionale avute în vedere de compania rusă. Cei doi sunt acţionarii companiilor Pestrol Sun şi Central Sun, din Bucureşti”.

“Sută la sută e vorba de NIS Petrol” O sursă demnă de încredere ne-a dezvăluit că “sută la sută” firma care râvnea la pământurile lui Bercea – cele două terenuri din Craiova şi Slatina – era… NIS Petrol. Adică exact firma în care cei de la „Bursa” îi identificaseră pe Jenică Ioniţă şi pe Cristi Geamănu. Întrebat dacă ruşii care doreau terenurile lui Bercea (ruşi despre care Bercea vorbeşte în stenograme) erau de la Lukoil sau de la NIS Petrol, sursa ne răspunde fără să apucăm să terminăm întrebarea: “De la NIS erau. Sută la sută e vorba de NIS Petrol. Şi toată treaba cu Bercea s-a derulat în legătură cu discuţiile legate de pământ. Bercea era aproape să vândă. Terenul lui din Craiova (n.r. – la intrarea în capitala Olteniei) era evaluat ca unul dintre cele mai bune loturi de pământ pe care au vrut să le cumpere ruşii. Dar dacă nu a mai vrut să vândă…

Advertisement

Că dacă nu se întâmpla exact în perioada aceea când a avut necazul, el vindea pământurile (n.r- unul la Craiova şi celălalt la Slatina)”. Geamănu l-a cunoscut pe Bercea prin… Mircea Băsescu? Cât despre modul cum Geamănu l-a cunoscut pe Bercea (sau invers), se pare că totul s-ar fi petrecut (potrivit sursei noastre) prin intermediul lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, pe care Geamănu îl cunoaşte (ca şi pe Traian Băsescu, se pare), chiar din anii ’90 (sau poate chiar de mai înainte). “De-acolo l-a contactat pe el. Tot pe acolo l-a găsit”, ne-a mai declarat sursa noastră. În rest, rămâne de văzut dacă este o simplă întâmplare că aceeaşi firmă NIS Petrol este cea pentru care, conform unor articole recente din presă, fiica cea mare a preşedintelui României a fost implicată într-un nou scandal media, întrucât la notariatul acesteia s-ar fi semnat “multe dintre contractele prin care ruşii au cumpărat benzinării în România”. Oficial, Traian Băsescu, tatăl notăriţei “de succes”, a declarat presei că fiica sa a procedat cât se poate de legal. Ca simplu… constatator. Geamănu: “Ruşii cu terenul sunt cei de la NIS. (…) Eu nu am avut nicio legătură cu Ioana Băsescu” Cristian Geamănu ne-a răspuns, ieri, la câteva întrebări, dându-ne permisiunea să înregistrăm convorbirea. Acesta ne-a spus: “În 2010, dacă îmi aduc bine aminte, total diferit de ceea ce este la ora actuală pe piaţă, ne-am trezit că a venit un teren. Întâmplător şi simplă coincidenţă că acest Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, este proprietarul acestui teren.

Nu s-a mai întâmplat nimic pentru că, între timp, a apărut problema lui (n.r. – arestarea) şi toată treaba a picat. Atenţie, nu faceţi nicio legătură cu Mircea Băsescu! Faptul că toată lumea face legătura între parteneriatul meu cu domnul Băsescu (n.r. – Mircea Băsescu) din 2009 şi că de aici pleacă legătura cu Bercea este o aberaţie. Nimic! A fost o simplă coincidenţă şi a murit din faşă (n.r. – afacerea cu terenul/terenurile lui Bercea). Nu a existat nicio recomandare din partea lui Mircea Băsescu. (…) Într-adevăr, firma noastră de consultanţă se numea Petrol Sunstream, din strada Romulus nr.4.

Este corect, aceea era firma, care era pe consultanţă. (…) Într-adevăr, ruşii cu terenul sunt cei de la NIS Petrol, cei care sunt cu benzinăriile Gazprom în România. (…)”. Întrebat dacă i se pare tot o coincidenţă faptul că ruşii de la NIS Petrol (care doreau terenurile lui Bercea, cumătrul lui Mircea Băsescu) au făcut diferite tranzacţii („acolo au fost semnate multe dintre contractele prin care rusii au cumparat benzinarii din Romania”, a scris presa) prin notariatul Ioanei Băsescu, fiica preşedintelui României (frate cu cumătrul lui Bercea Mondial), omul de afaceri Cristian Geamănu ne-a răspuns: ”Eu nu cunosc, nu ştiu treaba asta. Eu nu am avut nicio legătură cu Ioana Băsescu, nu o cunosc pe Ioana Băsescu, nu ştiu cum au ajuns cei de la NIS la notariatul dânsei, nu am vorbit niciodată cu ea, nu am văzut-o niciodată.

Se poate demonstra”. Şi câteva precizări… importante! După ce ne-a spus cum şi de când îi cunoaşte pe fraţii Traian şi Mircea Băsescu ( pe ultimul dinante de 1989 – vezi înregistrarea), domnul Cristian Geamănu a mai ţinut să mai facă unele precizări importante: ”Nu are nicio legătură Mircea Băsescu cu faptul că a venit atunci Bercea cu terenurile – a fost totală coincidenţă! Nu m-am întâlnit niciodată de atunci cu niciun membru al familiei, n-am discutat de sume de bani, de poziţie, de structura, de incidentul pe care l-a avut – niciodată!

Se poate demonstra şi serviciile (nr. serviciile secrete) ştiu toată treaba asta, ca drept dovadă că pe nimeni nu m-a chemat să mă întrebe nimic. M-a bufnit şi pe mine râsul cu treaba (n.r. – din stenograme) cu «informator la Securitate»!(…) Primele stenograme la voi au apărut, pe «ring» (n.r – pe ziarulring.ro), şi toată lumea mă suna şi mă întreba. Dar vă spun că eu nu am nicio treabă, iar ceea ce vă spun, nu este literatură, astea se pot demonstra pe înregistrări, pe filaj, pe servicii (n.r. – secrete) pe tot ce vreţi.

 Nu există nicio înregistrare cu mine, în care eu am vorbit cu cineva în acest caz (n.r. – cu Bercea, cu Mircea Băsescu sau cu alte personaje-cheie). În ce priveşte problema cu actele notariale şi cu Ioana Băsescu, vă spun încă o dată apăsat că nu am cunoscut-o, nu am adus-o, nu ştiu nimic cum au lucrat ei (n.r.- ruşii de la NIS) după aia, pentru că ei au firma lor, de sine stătătoare, NIS Petrol, în România. Pe ce filieră au mers, cum au ajuns la Ioana Băsescu, credeţi-mă că nu ştiu”. Cât despre ”bătrânul de la Bucureşti”, Cristian Geamănu spune doar atât: ”Nu ştiu. PE MINE… M-A BUFNIT RÂSUL”!


Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *