ZiarulRing

20-apr.2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

Costin Georgescu: Rusia şi-a dorit permanent România

Avatar

Publicat

pe

În Marea Britanie începe, astăzi, Summitul NATO în urma căruia s-ar putea decide înfiinţarea unei baze militare în ţara noastră, care, potrivit fostului director SRI Costin Georgescu, nu îi va opri pe ruşi să îşi îndeplinească planurile.

Oficialii celor 28 de state membre NATO vor da startul, astăzi, în Ţara Galilor, summitului ce are ca teme principale criza din Ucraina şi relaţia faţă de Rusia. De asemenea, membrii Alianţei vor discuta şi posibilitatea înfiinţării unor baze în România şi în patru state din zona baltică. Măsura vine ca un răspuns al Alianţei Nord-Atlantice la acţiunile Rusiei din ultima perioadă.

Fost director al SRI, Costin Georgescu este însă de părere că o astfel de măsură nu îi va speria pe ruşi. „Noi facem parte din acest organism de apărare, dar suntem la graniţa lui, din păcate, cu Rusia. Şi noi, ca şi Polonia şi ţările baltice suntem cei mai expuşi Rusiei, atât militar, cât şi economic. Având în vedere ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, situaţie care s-ar putea extinde oricând şi în Republica Moldova, e bine să se mai întărească posibilităţile de apărare pe acest front de protecţie al NATO şi, în primul rând, al nostru”, ne-a declarat el.

Baza militară nu va conta în faţa ruşilor Fostul director SRI a mai explicat, pentru „ring”, că, de-a lungul istoriei, ruşii şi-au urmărit în permanenţă interesul, indiferent de context şi consecinţe, un bun exemplu fiind relaţia pe care au avut-o cu ţara noastră. „De-a lungul timpului, Rusia şi-a dorit permanent România. În 1856, când a fost Războiul din Crimeea, unul dintre motivele Rusiei era să pună mâna pe ţările române. La 1877, după Războiul Ruso-Turc, Rusia ne-a luat sudul Basarabiei, deşi eram aliaţii lor în război”, a explicat Georgescu.

Astfel de „ostilităţi” au continuat şi în Al Doilea Război Mondial. „Ducem la ruşi bogăţia ţării, tezaurul, şi ei ni-l opresc. În 1944, trecem de partea aliaţilor, iar ruşii iau în continuare ca ostatici zeci de mii de ostaşi români şi îi duc în Siberia. Îşi cunosc interesul şi atunci nu mai contează o bază în plus. Nu le schimbă sentimentele, dar ne întărim noi poziţia. Faptul că facem parte din NATO e un element de asigurare”, a conchis el. O insulă între proruşi Fostul director SRI a mai adăugat că nici poziţionarea geografică a României nu este una favorabilă, toate ţările cu care ne învecinăm, exceptând Ucraina şi Republica Moldova, fiind favorabile Rusiei.

„Noi suntem o insulă de latinitate într-o mare de slavi şi maghiari”, a adăugat Georgescu. „Nu cred că se vor lua măsuri împotriva Rusiei la summit, mai ales după discuţia dintre preşedintele Rusiei şi cel al Ucrainei.” – Costin Georgescu, fost director SRI 2 zile durează Summitul NATO din Ţara Galilor.

Advertisement

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *