ZiarulRing

19-apr.2024

ULTIMA ORĂ

MONDEN

INCENDIAR! Senatorul Roşca Stănescu: „TURCESCU ESTE «BULGĂRELE DE ZĂPADĂ» care va declanşa «avalanşa»”. Cui foloseşte DIVERSIUNEA „JURNALIST B1 TV – OFIŢER ACOPERIT”

Avatar

Publicat

pe

Am trăit s-o auzim şi pe-asta: „Robert Turcescu, ofiţer acoperit al serviciului secret al MApN”. De la o mică scânteie, ţara a luat foc. De la o piatră aruncată în apă, zeci, sute, mii de oameni – jurnalişti, analişti, politicieni – încearcă s-o scoată. „Cine seamănă vânt culege furtună”, spune premierul Ponta, care crede că instituţiile statului trebuie să-şi facă treaba. Şi totuşi… E „Mascaradă”, cum spune fostul ministru al apărării Corneliu Dobriţoiu, sau, conform senatorului Roşca Stănescu, e un „bulgăre de zăpadă” care va declaşa… „o avalanşă”?

Mai întâi a fost o postare, duminică, pe blogul său personal. Un text intitulat  „Mărturisire şi spovedanie”, în care Robert Turcescu spunea, printre altele: „Da, am fost lt.-col. sub acoperire. Public mai jos câteva dintre statele de plată cu sumele de bani pe care le-am primit (…) Am ales să nu-l trădez pe bunul Dumnezeu şi să fac această mărturisire publică. Refuz să fiu Iuda în faţa lui Hristos, chiar dacă astăzi, celor care vor citi şi vor vedea acest text poate că nu le va fi foarte clar ce se întîmplă. Rugaţi-vă pentru mine şi cu mine să fim iertaţi şi izbăviţi. Sunt pregătit să îndur oprobriul public, îl merit, dar sper să avem parte de legi şi de judecători drepţi. Cu Dumnezeu înainte şi va fi bine! Vă cer iertare tuturor”. Apoi jurnalistul şi-a distribuit postarea de pe blog pe contul său de Facebook. Au început speculaţiile. Unii s-au gândit chiar la varianta că nişte hackeri i-au făcut o farsă jurnalistului în emisiunea căruia, săptămâna trecută, apăruse preşedintele Traian Băsescu vorbind despre… ofiţerul/ofiţerii acoperiţi. Apoi, ca într-o melodramă de mâna a doua, duminică seara târziu, într-o emisiune de la B1 TV, pe un ton cu nuanţe de delir mistic, Robert Turcescu a recunoscut că postarea de pe Facebook îi aparţine, că-şi simte sufletul eliberat de o mare povară şi că se pune la dispoziţia judecătorului. Care judecător?

Sorin Roşca Stănescu (senator): „Societatea noastră este bolnavă şi este infestată de ofiţeri acoperiţi”

Cum era şi firesc, ieri, am cerut punctul de vedere al MApN şi al Procuraturii Militare. Până să-l primim, am stat de vorbă cu mai mulţi oameni (cu experienţă) din presă, din politică, din lumea psihologilor şi chiar a psihiatrilor. Dintre toate discuţiile, cea mai interesantă dintre teorii a fost expusă ieri, în exclusivitate pentru „ring”, de senatorul Sorin Roşca Stănescu (fost jurnalist), dar şi fost informator, înainte de 1989, al unei structuri de elită/antitero a Securităţii. „Pentru mine, esenţialul nu îl reprezintă Turcescu în sine şi destinul dramatic al acestui domn, ci faptul că societatea noastră este bolnavă şi este infestată de ofiţeri acoperiţi care pătrund în structurile de presă, în structurile politice, în parlament, în justiţie şi în Executiv. Aceasta mi se pare lucrul cel mai grav. Acum, în ce-l priveşte pe domnul Turcescu, eu am o teorie a «bulgărelui de zăpadă». Conform acestei teorii, Turcescu este «bulgărele de zăpadă» care va declanşa «avalanşa». Iar «avalanşa» îl va îngropa pe Victor Ponta.”

„Numai regizorii acestei acţiuni au răspunsul deocamdată”

Întrebat dacă acest caz fără precedent are un substrat real, demn de luat în seamă, sau ar putea fi o diversiune, senatorul Roşca Stănescu spune: „Probabil că există şi o doză de diversiune în mărturisirera lui, dar el a fost ofiţer acoperit, asta este o certitudine. Probabil în detaliile pe care le prezintă, există lucruri care pot fi taxate drept diversionism”. Senatorul fost jurnalist de investigaţii şi director al ziarului „Ziua” crede că tot ce e întâmplă în cazul „Turcescu” este o „regie”, iar jurnalistul autodeconspirat este unul dintre „actori”, dar nu singurul. SRS precizează: „Ţinta este precisă şi nu poate fi decât domnul Ponta. Problema este cum se va ajunge la această ţintă. Şi aici numai regizorii (n.r. – din umbră) acestei acţiuni au răspunsul deocamdată”.

Daniel Savu (senator): „Robert Turcescu vrea să demonetizeze instituţia ofiţerului acoperit”

Un punct de vedere interesant are şi senatorul Daniel Savu (membru al Comisiei de supraveghere a SRI). Acesta ne-a declarat: „Am impresia că Robert Turcescu vrea să se bage singur în seamă în sensul în care nu există noţiuni de ofiţeri acoperiţi în armată, în MApN. (…) În MApN, deci în sistemul militar, nu poţi să fii ofiţer acoperit, pentru că ofiţerii MApN acoperiţi sunt folosiţi pentru a penetra în medii militare. Deci un ofiţer MApN nu are voie să se ocupe decât de MApN. Ei au proprii lor ofiţeri pentru protecţia cadrelor, dar asta e cu totul altceva. Deci nu e totuna cu noţiunea de ofiţer acoperit care este proprie doar serviciilor secrete SRI şi SIE. (…) Mie mi se pare că Robert Turcescu vrea să demonetizeze instituţia ofiţerului acoperit şi să mai scape din presiunea pe care o are Băsescu pentru ce a zis (n.r. – despre candidaţii- ofiţeri acoperiţi). Altfel, e o simplă diversiune. Păi, cum, aţi văzut vreodată ştate de plată sau ce a prezentat el acolo nişte flturaşi că ar fi fost plătit. O fi fost plătit pentru nişte servicii aduse. A adus nişte consultanţă sau, ştiu eu, l-or fi angajat ăia pe la departamentul de comunicare când a primit şi gradele ălea (n.r. – ultima avansare a lui Turcescu Robert-Nicolae, ca lt.col. în rezervă). Altfel, deconspirarea solitară atrage aceeaşi pedeapsă în cazul unui ofiţer acoperit veritabil”.

Hanibal Dumitraşcu (psiholog): „Regia e simplă: a ieşit preşedintele Traian Băsescu acum câteva zile şi a vorbit despre desconspirare”

Am vrut să aflăm şi opinia (avizată) a unui psiholog/sociolog. „L-am contactat pe profesorul Hanibal Dumitraşcu, domnia sa întrunind ambele calităţi: cea de sociolog şi cea de psiholog. „Domnul Robert Turcescu era într-o stare de surescitare care pe mine m-a surprins. Nu pot să spun mai mult decât atât. Omul se afla sub imperiul unei emoţii mai mult decât evidente”, ne-a declarat profesorul Dumitraşcu. Întrebat dacă i se pare vero ce am văzut că se întâmplă cu Turcescu sau admite că ar putea fi, de ce nu, o diversiune, sociologul (şi psihologul) Hanibal Dumitraşcu spune: „Şi proştii şi cei care sunt dezechilibraţi din punct de vedere emoţional pot produce diversiune. Regia (n.r. – dacă e regie) e simplă: a ieşit preşedintele Traian Băsescu acum câteva zile (n.r. – în emisiunea lui Robert Turcescu de la B1 TV) şi a vorbit despre desconspirare”.

Prof.dr. Florin Tudose (psihiatru): „Am văzut cum, în mijlocul frunţii, lui Robert Turcescu îi apărea semnul « omega»”

Şi, în sfârşit, am vrut să aflăm şi părerea unui psihiatru. În acest sens, l-am contactat pe prof.dr. Florin Tudose. Marele psihiatru (cu o vastă experienţă în cunoaşterea psihicului uman) ne-a făcut, în legătură cu cazul Turcescu, câteva declaraţii de-a dreptul şocante: „Robert Turcescu n-a fost ofiţer sub acoperire. Vă asigur de asta, cum jur eu de mine că n-am fost (n.r. – ofiţer sub acoperire) niciodată. Şi eu cred că mă cunosc foarte bine. (…) Dacă aţi văzut declaraţia în direct făcută de Robert Turcescu la B1 TV, nu vi s-a părut că seamănă – atunci când spunea: «Să mă iertaţi, îi rog pe toţi să mă ierte» şi aşa mai departe – că seamănă cu toate scrisorile sinucigaşilor? (…) Practic, Robert Turcescu s-a sinucis moral, profesional. Faptul că era aşa de deshidratat, faptul că am văzut cum în mijlocul frunţii îi apărea semnul « omega melancolic», semnul specific marilor depresivi, un semn biologic nu psihologic al depresiei!… Le-am dat telefon (n.r. – la cei de la B1 TV) să le spun să oprească emisiunea că se compromit şi ei şi compromit toată presa. Dar nu au făcut-o. Măreţia unui jurnalist ar fi fost să oprească emisiunea. Pentru că Robert Turcescu mai avea un pic şi vorbea de tablele lui Moise şi eram în plin delir”.

„A Beautiful Mind”

Întrebat dacă, totuşi, tot ce s-a întâmplat cu a fost teatral, un joc al unei piese scrise/regizate de alţii, profesorul Tudose spune: „Să nu-l supraapreciem pe Robert Turcescu, pentru că nu este Peter O’Toole. Pur şi simplu, pe fondul unei atmosfere delirante cu agenţi acoperiţi şi cu tot ce a mai apărut în ultima vreme, Robert Turcescu a zis: «Să fiu şi eu agent acoperit, să mă decospir!». Aşa i-au spus resorturile psihice. Dar cineva a făcut asupra acestui om o presiune psihologică extraordinară. Cine i-a adus livretul militar? Cine i-a adus chitanţele acelea şi de ce?”, răspunde profesorul, într-o cheie retorică. La un moment dat,  profesorul Tudose, ne întreabă dacă am văzut un film, pentru ca, eventual, să ne dăm singuri un răspuns cu privire la cazul „Turcescu”. Psihiatrul zice: „Aţi văzut filmul «A Beautiful Mind»? Amintiţi-vă cum personajul acela tăia hârtii din ziarele japoneze şi el le vedea ca mesaje descifrate şi credea că a spart codurile japoneze? Aşa e boala psihică. Aşa cum acel personaj se credea agentul numărul 1 al Americii şi credea că a descifrat codurile japoneze, aşa şi «colonelul Turcescu»”.

„Aţi văzut cum era Robert Turcescu în timpul emisiunii? Aşa era şi procurorul Panait”

Şi profesorul Tudose continuă (ca într-un corolar al concluziilor sale de profesionist al psihiatriei): „Aşa debutează episodul psihotic: care poate să debuteze pe fondul unor substanţe, pe fondul unei boli psihice care atunci începe, sau pe fondul unor presiuni puternice psihologice care îţi prăbuşesc mintea. Ştie cineva unde a dispărut Robert Turcescu după emisiune? Aţi văzut cum era Robert Turcescu în timpul emisiunii? Aşa era şi procurorul Panait (…) Aşa debutează episodul psihotic. Nu mai ştii ce este adevărat şi ce nu este adevărat: te crezi supraom”. Chiar să se fi crezut Robert Turcescu supraom?…. Dacă profesorul Tudose (care nu prea dă greş în diagnostice) are dreptate, rămâne… de văzut.

Ce zice MApN. Şi câte ceva despre coloneii-magistraţi

Doar trei fraze, atât conţine răspunsul MApN oferit ziarului nostru în urma unei solicitări exprese. „În legătură cu informaţiile referitoare la Robert Turcescu, apărute în spaţiul public în ultimele zile, facem următoarele precizări: Ministerul Apărării Naţionale nu face niciun fel de comentariu pe marginea acestui subiect. MApN aplică legile ţării şi consideră că dezbaterile care pot aduce atingere imaginii Armatei României nu sunt benefice. Dacă se vor constata nereguli, alte instituţii ale statului sunt abilitate să se pronunţe”. Până să se sesizeze instituţiile statului, cartoful fierbinte este tot la MApN: atât în ce priveşte cazul „Turcescu”, cât şi în ce priveşte cazul celor câteva sute de politicieni, oameni de afaceri, sportivi, jurnalişti şi – atenţie! – magistraţi (Laura Kodruţa Kovesi, Marius Iacob, Codruţ Olaru, Horia Valentin Şelaru, Iulian Dragomir şi alţii), făcuţi ofiţeri (în rezervă), în perioada 2010-2012, la… „apelul bocancilor”. Adică, aparent, fără niciun merit. Şi ei or fi… tot ofiţeri acoperiţi?

Câteva întrebări fără răspuns. Deocamdată

Evident, după acest caz fără precedent (fie în varianta vero, fie şi în varianta unei diversiuni), se impun unele întrebări la care cineva/cândva ar trebui să ofere un răspuns. Iată-le.

1.Poţi fi ofiţer acoperit fără să fi făcut armata?

2.Un ofiţer acoperit activează ca „trecut în rezervă?

3.Sunt ofiţerii acoperiţi plătiţi pe fluturaşi, cum ne-a arătat Robert Turcescu?

4.Se poate pune pe un document militar (fie şi livret) o poză „civilă” uşor mişcată, teatrală, luată de pe un blog, în loc să fie aplicată, ca de obicei, o poză tip buletiv (eventual în uniformă, cu gradele la vedere)?

5.Dacă cineva este ofiţer acoperit, are voie să aibă asupra lui un act militar (fie şi livretul), pe care sunt înscrise date secrete, inclusiv indicativul unităţii militare, care l-ar putea deconspira?

6.De ce ar avea MApN nevoie de ofiţer/ofiţeri acoperiţi în presă?

7.Şi, în fine, o întrebare de bun simţ, dar de ordin general (sic!): câţi alţi ofiţeri acoperiţi de la câte alte servicii de informaţii (SRI, SIE, DIPI, DGIA etc) or mai fi în presă?

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *