ZiarulRing

23-apr.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

ADEVĂRUL CRUNT despre mezeluri „Made in Romania”! Ce conţin de fapt acestea

Avatar

Publicat

pe

Preparatele din România sunt produse cu carne de porc congelată adusă din afara ţării, ne spune Ştefan Pădure, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii. România nu reuşeşte să producă decât jumătate din necesarul de carne de porc pentru piaţa internă. Acest lucru îi determină pe procesatori să importe carne de porc congelată pe care o utilizează la fabricarea mezelurilor.

„Importăm anumite piese din porc, cum ar fi carne de lucru, piept, ceafă, pulpă, pentru că în România, în general, tranzacţia se face la carcasă. Noi avem şi restricţii la exportul în UE din cauza pestei porcine: nu putem exporta carne proaspătă decât dacă şi ferma, şi abatorul sunt înscrise pe o anumită listă cu agreere specială de la Comisia Europeană şi nu sunt foarte multe. Dacă ceri unui procesator din România să-ţi dea numai carne de lucru, numai ceafă sau numai piept, acesta nu poate să-şi echilibreze vânzarea pe toate piesele din porc deoarece nu poate să vândă nici în UE şi nici în ţările terţe şi rămâne cu anumite piese pe care trebuie să le congeleze, că nu are ce face cu ele. Deşi se importă şi carcase de porc, în general, cam în 80% din cazuri, în galantare se găseşte carne produsă în România pentru că există un anumit termen de garanţie şi comerciantul nu are niciun interes să stea prea mult pe drum”, ne-a declarat Ştefan Pădure, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).

Cum ştii că ai cumpărat porc românesc Şeful ARC ne spune că, în acest moment, dacă vrei să ştii care este provenienţa cărnii de porc pe care o cumperi, trebuie să întrebi comerciantul.

„Mai putem şti dacă am cumpărat carne de porc din România doar dacă achiziţionăm carcasă, care are RO pe ştampilă. Din luna aprilie, va intra însă în vigoare regulamentul european privind etichetarea cărnii, care prevede obligativitatea înscrierii ţării de origine a produsului sau a materiei prime utilizate. Sunt încă multe probleme tehnice nerezolvate la nivel european cu etichetarea, cum ar fi cea la carnea tocată, cum se va scrie atunci când vine din şase surse, că s-ar putea ca eticheta să fie pe tot produsul, să-l înfăşoare efectiv”, ne-a mai precizat Ştefan Pădure.

Mistreţul, pretext pentru interdicţii la export Şeful ARC susţine că producătorii de carne de porc de la noi sunt într-o concurenţă neloială cu cei din UE, care pot vinde atât intracomunitar, cât şi în afara spaţiului european.

„La porc, ca să poţi să ai rentabilitate, trebuie să exporţi anumite piese. Noi nu mai avem pestă porcină şi am solicitat intrarea cu drepturi egale în comerţul intracomunitar, dar am fost refuzaţi pentru că, au invocat ei, nu tratăm bine problema mistreţilor, că există nişte condiţii de biosecuritate la ferme. Dacă vor, îţi găsesc orice numai ca să nu te primească, pentru că nu au niciun interes să dea drumul exporturilor României”, a afirmat Ştefan Pădure.

Advertisement

„Pe fondul scandalurilor prost gestionate, cum a fost şi cel privind carnea de cal, că este un război economic, cine credeţi că va cumpăra produse din România, cine va pune produsul cu România la rafturi?!”Ştefan Pădure, director executiv ARC

„Din aprilie se va scrie pe eticheta cărnii -origine România.” Ştefan Pădure


Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *