ZiarulRing

18-mai2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

10 dintre CELE MAI RARE ANIMALE din lume (FOTO)

Avatar

Publicat

pe

Distrugerea habitatului natural sau particularitatile unice ale unor animale sunt doar doua dintre motivele care au dus la diminuarea numarului de exemplare sau chiar punerea in pericol a unor specii. Astazi, o multime de astfel de specii sunt in pericol de disparitie, oamenii de stiinta incercand sa le protejeze in mediul lor natural sau in rezervatiile special amenajate. Iata care sunt, conform Buzzfeed.com, cateva dintre cele mai rare, dar si cele mai interesante animale de pe planeta.

Wombatul cu nas paros nordic (Lasiorhinus krefftii)

Unul dintre cele mai rare si in pericol de disparitie animale din lume, aceasta specie de urs marsupial era inalnita in trecut in Australia, in zone din New South Wales, Victoria si Queensland. Astazi, insa, doar 115 de exemplare au mai ramas in salbaticie, in cadrul Parcului National Epping Forest din Queensland, Australia. Cu o inaltime de 35 cm, o greutate de 40kg si o lungime de 1 metru, acestea are vederea foarte slaba, asa ca nasul este foarte important pentru supravietuire.

Lenesul-pigmeu cu trei degete (Bradypus pygmaeus)

Lenesul-pigmeu cu trei degete traieste la 17km de coasta Panama, in insula Escudo de Veraguas. Un studiu realizat in 2011 a relevat faptul ca mai exista doar 79 de exemplare ramase in salbaticie. Mai multe campanii de protejare a speciilor pe cale de disparitie au inclus pe lista si lenesul-pigmeu cu trei degete.

Sobolanul de copac cu creasta rosie (Santamartamys rufodorsalis)

Advertisement

Pana in 2011, oamenii de stiinta credeau ca aceasta specie este demult disparuta. In 1898 fusese vazut ultimul exemplar, prilej cu care s-au si aflat cele mai multe informatii despre animal. Totusi, in 2011, voluntarii din El Dorado Nature Reserve au descoperit un sobolan de copac cu creasta rosie. In prezent, animalul asemanator porcusorului de Guineea traieste in Columbia, intr-o regiune amenintata insa de defrisari.

Rechinul inger (Squantina Squantina)

Rechinul care se gaseste astazi doar in Insulele Canare si sudul Marii Mediterane se distinge prin corpul plat, inotatoarele pectorale foarte mari si unele protuberante asemanatoare unor mustati. Este un peste nocturn, ascunzandu-se in nisip si atacandu-si prada, hranindu-se de obicei cu pesti cu corpul plat, crustacee sau moluste.

Boni Giant Sengi

Despre acest animal care se hraneste cu insecte se stie ca traieste in padurea Boni-Dodori din Kenya, un habitat periculos, defrisarea fiind una dintre probemele majore. Asemanator rozatoarelor sau oposumului, este insa mult mai mare, iar media de supravietuire in salbaticie este de 2,5-4 ani.

Rinocerul javanez

In trecut, rinocerul javanez traia in intreaga Asie de sud-est, insa astazi ultimele 40-60 de exemplare ramase se afla in Parcul National Kulon din Java. Cornul de rinocer javanez este folosit in medicina traditionala, pretul lui pe piata neagra ajungand la 30.000 de dolari.

Advertisement

Broasca testoasa Geochelone yniphora

Astazi, au mai ramas doar 440-770 de exemplare de Geochelone Yniphora, o broasca testoasa ce se gaseste in regiunea Baly Bay din Madagascar. Broasca este deseori capturata pentru comertul ilegal cu animale.

Poecilotheria metallica

Aceasta specie de tarantula se gaseste in sud-estul Indiei si in Sri Lanka. Diminuarea populatiei de Poecilotheria metallica este cauzata de degradarea habitatului natural, prin defrisari, incendii, plantele si pestii invazivi, extinderea agriculturii etc. tarantula cantareste aproximativ 500 de grame si este bine adaptata vietii intr-un mediu acvatic.

Gibonul din Hanan

Mai putin de 23 de exemplare din aceasta specie exista astazi in insula Hainan, in China. In trecut, defrisarile masive din zona au dus la scaderea dramatica a numarului de giboni, iar astazi vanatul excesiv ii ameninta permanent, plasandu-i pe lista celor mai rare animale din lume.

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *