ZiarulRing

26-apr.2024

ULTIMA ORĂ

MONDEN

NOI DETALII despre DRAMA lui Cotabiţă: Are căile respiratorii SCURTCIRCUITATE

Avatar

Publicat

pe

 Internat pe 8 mai, la Spitalul Floreasca, după ce a fost găsit inconştient pe podeaua sălii de fitness a unui hotel din Capitală, Gabriel Cotabiţă se află tot în stare gravă şi respiră ajutat de aparate. Luni, medicii au decis să-l supună unei mici intervenţii chirurgicale menite să prevină apariţia unei infecţii pulmonare.

„Pacienţii care sunt pe ventilaţie mecanică nu pot fi menţinuţi foarte mult în această stare pentru că există riscul apariţiei unor infecţii pulmonare. De aceea, luni s-a recurs la o traheostomie. Procedura reprezintă scurtcircuitarea căilor respiratorii superioare (supratraheale) cu ajutorul unei canule speciale introduse în trahee printr- o „stomă” creată chirurgical, pentru a realiza o comunicare între cavitatea traheală şi aerul atmosferic, permiţând astfel ventilaţia. Această scurtcircuitare a căilor respiratorii superioare determină reducerea semnificativă a spaţiului mort, inducând creşterea presiunii parţiale a oxigenului în aerul alveolar”, ne-au declarat surse medicale. Aşa l-au ferit de microorganisme

„După o perioadă mai lungă în care pacientul stă pe ventilaţie mecanică ce necesită intubaţie traheală există riscul să apară pneumonia de ventilaţie, care este generată de invazia tractului respirator inferior și parenchimului pulmonar cu microorganisme. Această invazie microbiană este facilitată de intubaţie, pentru că secreţiile orale şi gastrice pot ajunge în căile respiratorii. Practic, traheostoma previne aceste complicaţii”, susţin surse medicale.

Cu ce bacterii risca să se contamineze – Pseudomonas aeruginosa; – Klebsiella pneumoniae; – Enterobacter; – Citrobacter; – Acinetobacter; – Stafilococ auriu meticilino-rezistent.

10 zile de ventilaţie mecanică, ce necesită intubaţie traheală, este perioada după care se recurge, de regulă, la traheostomie.

13 zile au trecut de când Gabriel Cotabiţă trăieşte cu ajutorul aparatelor.


Advertisement

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *