ZiarulRing

16-apr.2024

ULTIMA ORĂ

MONDEN

Cotabiţă are un SCOR Glasgow 8! Iată ce înseamnă acest lucru şi ce ŞANSE DE RECUPERARE sunt

Avatar

Publicat

pe

Aflat de aproape trei săptămâni în comă, după ce a fost găsit prăbuşit în sala de fitness a unui hotel, Gabriel Cotabiţă se zbate să trăiască. Medicii de la Spitalul Floreasca au anunţat că artistul are un scor Glasgow 8. Iată ce înseamnă acest lucru şi ce şanse de recuperare sunt.

După ce au fost vehiculate veşti dintre cele mai contradictorii cu privire la starea artistului, medicii care îl îngrijesc au dat un comunicat în care au precizat că Gabriel Cotabiţă are un scor Glasgow 8 şi că reuşeşte să respire şi fără ajutorul aparatelor, însă doar intervale scurte de timp. Scorul Glasgow (GSC) se calculează prin evaluarea reacţiilor oculare, verbale şi motorii ale pacientului traumatizat şi prin însumarea punctelor. Valoarea normală a GSC este 15, sub 8 înseamnă comă, iar mai puţin de 3 este areactivitate.

„Până la funcţii complexe este o cale lungă”

„GSC este o scară clinică de evaluare sumară a activităţii cerebrale, o metodă standardizată de evaluare a afectării neurologice la pacientul comatos şi la pacientul cu politraumatisme. O valoare de 8 înseamnă comă de gradul I, dar arată că pacientul mai are activitate cerebrală, ceea ce este foarte bine, adică poate respira spontan, reacţionează la durere etc. Însă de la această activitate, la nivel minim, elementar şi până la funcţii cerebrale complexe este cale lungă„, ne-a declarat conf. dr. Tudor Ciuhodaru, specialist în medicină de urgenţă la Spitalul „Sf. Ioan” din Iaşi.

Joia, ziua informării Într-un comunicat referitor la starea lui Gabriel Cotabiţă postat, luni, pe site-ul Spitalului Floreasca se precizează: „Este stabil din punct de vedere hemodinamic şi respirator cu precizarea că respiră spontan pe sondă de traheostomie, dar necesită în continuare perioade intermitente de ventilaţie mecanică. Totodată, beneficiază zilnic de şedinţe de fizio-kinetoterapie, aşa cum se procedează în astfel de cazuri. O echipă multidisciplinară reevaluează în fiecare zi starea de sănătate a pacientului”.

În acelaşi comunicat se mai precizează că artistul răspunde la stimuli, are un scor GSC 8 şi în fiecare joi vor fi difuzate comunicate cu privire la starea lui.

Advertisement

„Evoluţia depinde mult de organismul pacientului. Am avut şi pacienţi cu două luni de comă care au plecat acasă pe picioarele lor.”CONF. DR. TUDOR CIUHODARU


Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *