• Slăbeşte 40 kg în şase luni. Nutriţionista Marie Vrânceanu a reuşit!
 • 81647 afisari
  26-09-2013 de Daniela Arnăutu
 • Slăbeşte 40 kg în şase luni. Nutriţionista Marie Vrânceanu a reuşit!


  Există diete care ne pot ajuta să slăbim fără a ne pune sănătatea în pericol.  Nutriţionista  Marie Vrânceanu ne-a mărturisit cum a decurs lupta ei cu kilogramele acumulate şi cum a reuşit să iasă învingătoare.

  Totul a început în anul 1995 când, de la 56 kg (la o înălţime de 1,70 m), greutatea lui Marie Vrânceanu a început să crească necontrolat. A ţinut tot felul de diete, dar recupera rapid kilogramele pierdute. După ce s-a specializat în nutriţie genetică, problema ei s-a rezolvat.

  Ani de luptă acerbă

  "Pe fond de stres, mă hrăneam necontrolat. În anul 1999 aveam 102 kilograme. Anul 2004 m-a prins cu 100. Atunci locuiam în Milano. Ţinusem zeci de diete, dar fără succes. Fusesem şi într-un centru de tratare a obezităţii unde, pentru o sumă piperată, am dat jos câteva kilograme pe care însă le-am pus rapid la loc. Pe pastile de slăbire am cheltuit o avere. În afară de o disfuncţie tiroidiană care mi-a agravat problema de greutate, nu m-am ales cu niciun rezultat. Toate peripeţiile mele sunt descrise pe larg, un pic ironic, un pic amar, în cartea mea de nutriţie «7 ani la dietă. Aventurile unei femei grase»", ne-a mărturisit nutriţionista.

  A decis să devină expert

  "În 2004 m-am înscris la Facultatea de Farmacie a Universităţii din Milano, la cursul postuniversitar cu specializarea în nutriţie. Când am terminat specializarea, aveam 87 kg. Am urmat alte cursuri de perfecţionare şi l-am întâlnit pe prof. Keith Grimaldi, care avea să îmi schimbe viaţa. Grimaldi este unul dintre cei mai mari experţi mondiali în nutrigenetică, autorul primului test de nutrigene din lume realizat cu Sciona în Colorado, SUA. Mi-am făcut testul de nutrigene şi am descoperit dieta potrivită. La final slăbisem 40 kg în şase luni", îşi aminteşte Marie.  marie vranceanu marie vranceanu

  Iată schema alimentară

  Faza 1 - 12 zile de liposucţie alimentară. Este personalizată şi se ţine sub supravegherea nutriţionistului. Poţi pierde circa 10% din greutate. Urmează 21 de zile de dietă postliposucţie bazată de freshuri, fructe, legume, iaurt şi puţine paste, orez şi carne.

  Faza 2 - dieta genetică. Durează cinci luni, iar meniul este stabilit pe baza profilului genetic. "În cazul meu erau probleme cu metabolizarea carbohidraţilor, grăsimilor saturate, cafeinei, sării şi stres oxidativ. Dieta genetică nu înseamnă flămânzire şi nu elimină niciun grup de alimente. Am redus carbohidraţii rafinaţi cu 8% din totalul caloric zilnic, iar grăsimile saturate de la 22 g RDA (raţia zilnică/norme internaţionale) la 16 g. Am mâncat mult broccoli şi doar o friptură la grătar pe săptămână. De asemenea, am scăzut cafeina şi sarea din meniu şi am crescut cantitatea de fructe", explică nutriţionista.

  Alimentaţia personalizată, esenţială

  "Nutrigenetica este în măsură să furnizeze o alimentaţie personalizată , calibrată pe baza propriei constelaţii genetice. Este o alimentaţie care nu doar ajută la pierderea definitivă a kilogramelor în plus, dar poate preveni patologii la care individul este predispus. Multe variaţii genetice pot influenţa modul în care absorbim şi metabolizăm alimentele, iar aceste variaţii joacă un rol important în determinarea regimului dietetic care să funcţioneze în cazul fiecărei persoane în parte. Testul meu genetic a demonstrat o sensibilitate crescută la carbohidraţi rafinaţi, grăsimi saturate, cafeină şi carne la grătar. De asemenea, a fost identificată intoleranţa la lactoză. Planul zilnic alimentar a fost modificat în baza acestor rezultate şi greutatea mea a ajuns la 62 kg fără variaţii în timp", explică Marie.

  Cum arăta meniul ei

  Iată două exemple de meniu din dieta genetică adaptată profilului genetic al nutriţionistei Marie Vrânceanu:

  Ziua 1

  Mic dejun

  Fresh de fructe 200 ml

  1 iaurt natural cu o lingură de cereale integrale

  Cafea cu îndulcitor

  Ora 11

  1 fruct de sezon

  Prânz

  Paste integrale (80 de grame cântărite crude - porţia standard) cu sos de roşii, busuioc şi parmezan ras

  O salată mixtă (roşii, ardei, salată verde)

  Un fruct

  Ora 16

  O mână de fructe uscate (migdale, caju, stafide)

  Cină

  Carne de vită la cuptor

  Broccoli (porţie abundentă)

  Fructe

  Ziua 2

  Mic dejun

  1 iaurt natural

  1 kiwi

  3 felii de pâine integrală prăjită (fette biscottate) cu o linguriţă de miere

  Cafea cu îndulcitor

  Ora 11

  Fresh din 2 portocale

  Câteva nuci

  Prânz

  2 felii de pâine integrală cu humus

  Peşte (păstrăv la cuptor) cu salată de rucola

  1 fruct

  Ora 16

  30 g ciocolată neagră

  Cina

  Pui la rotisor (fără piele)

  Garnitură de fasole verde sau salată de varză (porţie abundentă)

  Îngheţată preparată în casă după reţeta dietei genetice

  "Nu există un aliment absolut sănătos, ci alimente mai puţin sau mai mult adaptate fiecăruia dintre noi." - MARIE VRÂNCEANU, nutriţionist

  "Împreună cu profesorul Grimaldi am prezentat în România, pe lângă testul de nutrigene, şi un test genetic pentru performanţa sportivă." - MARIE VRÂNCEANU  "Nutrigenetica este asigurarea pe viaţă plătită o singură dată." - MARIE VRÂNCEANU