ZiarulRing

26-apr.2024

ULTIMA ORĂ

CULINAR

Banalul ARDEI GRAS are BENEFICII MIRACULOASE

Avatar

Publicat

pe

Ardeiul gras- una dintre legumele de sezon care ar trebui să fie prezente zilnic în farfuriile noastre. Având un preţ accesibil, el poate fi încorporat în numeroase mâncăruri, salate sau aperitive, iar pe lângă gustul proaspăt şi textura interesantă, are puţine calorii (doar 29 kcal în 100gr).

Nativi Mexicului şi ţărilor din America de Sud, ardeii dulci şi-au făcut loc în bucătăriile europenilor începând cu 1433, când primele seminţe au fost aduse în Spania din Lumea Nouă, ajungând ulterior în Africa şi Asia.

Astăzi, China este cel mai mare producător mondial de ardei dulci. În continuare, aveţi câteva dintre cele mai importante beneficii ale ardeiului:

– Considerat printre cele mai sănătoase alimente din lume, ardeiul gras are în compoziţia sa o gamă largă şi variată de antioxidanţi şi fitonutrienţi precum: luteină, quercitină, betacaroten, zeaxantină, acid ferulic etc.

Într-un singur ardei gras găsim 1500 micrograme de betacaroten, de trei ori mai mult decât într-un morcov de dimensiuni medii. Antioxidanţii protejează împotriva radicalilor liberi, previn cancerul şi întăresc răspunsul organismului epuizat la perioade de stres. Aportul săptămânal de antioxidanţi poate scădea stresul oxidativ şi preveni inflamaţia cronică.

– Ardeiul proaspăt este o sursă excelentă de vitamina C, care, după cum ştim, nu este stocată de organism, fiind necesar să consumăm zilnic alimente ce au această vitamină în compoziţie. În ardeiul gras roşu găsim cea mai mare concentraţie de vitamina C, în 100gr avem 200% din necesarul zilnic.

Advertisement

– De asemenea, banalul ardei aduce organismului o cantitate mare de vitamina A, în 100gr avem aproape 20% din necesarul zilnic. Împreună cu betacarotenul şi luteina conţinute, vitaminele A, C şi E din compoziţie formează un adevărat cocktail nutriţional de excepţie, toate astea în doar 100gr ardei.

– În ardei mai găsim şi vitaminele B6 şi B2, care facilitează metabolismul celulelor şi buna funcţionare a sistemului nervos central.

Curiozităţi despre ardei: ardeiul este, de fapt, un fruct nu o legumă, la fel ca şi roşiile. Face parte din marea familie a ardeilor, fiind cea mai dulce varietate, la capătul opus aflându-se rudele sale picante precum chili, jalapeno sau pablano, a căror iuţime e măsurată pe scara Scolville.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *