ZiarulRing

16-apr.2024

ULTIMA ORĂ

SPORT

Sfatul lui Mircea Lucescu pentru Raţ: „Să joace în Turcia sau în România”

Avatar

Publicat

pe

Fotbalistul Răzvan Raţ nu a rezistat în Premier League şi a fost pus pe liber de „ciocănari”, rămânând fără echipă la 32 de ani. Cel care l-a antrenat un deceniu la Şahtior Doneţk, Mircea Lucescu, a vorbit, pentru „ring”, despre perspectivele fundaşului echipei naţionale.

După şase luni în Premier League, Răzvan Raţ şi-a reziliat contractul cu West Ham United. Internaţionalul român nu s-a adaptat într-un campionat considerat printre cele mai grele din lume. Înainte de a ajunge în Anglia, Raţ a jucat 10 ani la Şahtior Doneţk, sub bagheta lui Mircea Lucescu. „Il Luce”, care i-a fost şi antrenor, şi părinte, consideră că, la 32 de ani, Raţ nu are prea multe variante în acest moment, greşind când a semnat cu „ciocănarii” pentru un an. „La vârsta lui, Raţ trebuia să facă un contract pe cel puţin doi ani cu West Ham, nu să stea la mâna antrenorului. Nu am vorbit cu el de când a plecat de la West Ham. Dacă vrea să mai joace afară, sfatul meu ar fi să meargă în Turcia, unde e un campionat care cred că i se potriveşte. Asta dacă nu vrea să se întoarcă în ţară şi să joace în campionatul nostru, aşa cum au făcut mulţi alţi jucători cu experienţă. Uşor, uşor trebuie să se gândească şi la ce va face după ce va pune ghetele în cui”, a declarat, pentru „ring”, Mircea Lucescu.

La Doneţk, porţile sunt închise

Răzvan Raţ a avut, la Şahtior, un salariu de 1,5 milioane de euro, la care s-au adăugat bonusurile. La un calcul simplu, în cei 10 ani petrecuţi în Ucraina, fundaşul a adunat peste 15 milioane de euro, bani suficienţi pentru a-şi asigura viitorul după ce se va lăsa de fotbal. „Nu-i plângeţi de milă lui Raţ, a adunat bani la Şahtior atât cât îi trebuie! În niciun caz nu se pune problema să revină la Doneţk. Dacă era să rămână, i se prelungea contractul în vară. Pe postul lui a venit Isamili, un fotbalist de 23 de ani care joacă foarte bine. Până la urmă, oricui i se poate întâmpla să nu se adapteze într-un alt campionat, poate au luat un jucător mai tânăr… Sincer, eu nu i-am văzut pe cei de la West Ham jucând de când este Raţ acolo, dar pot spune că nu este simplu să te adaptezi într-un campionat cum este cel al Angliei. Probabil că englezii au mizat pe faptul că este un jucător cu experienţă, care nu va avea dificultăţi de adaptare, şi nu i s-a acordat timpul necesar pentru a se acomoda”, a încheiat antrenorul lui Şahtior Doneţk.

A avut aceeaşi soartă ca predecesorii săi

Raţ este al treilea român care a jucat la West Ham United. Primul a fost Ilie Dumitrescu, în returul sezonului 1995-1996. Venit de la Tottenham, mijlocaşul a jucat doar 10 meciuri pentru „ciocănari”, plecând în vară în Mexic. Imediat, la clubul londonez l-a urmat Florin Răducioiu, care nu a prins decât o stagiune pe „Upton Park”, marcând doar două goluri. Răzvan Raţ şi-a luat adio de la West Ham după doar 20 de meciuri jucate în toate competiţiile şi nu a reuşit să marcheze niciun gol.

20 de partide a jucat Răzvan Raţ în tricoul celor de la West Ham United.

„Raţ nu se mai poate întoarce la Şahtior. Dacă nu i s-a prelungit contractul în vară, acum nu mai are niciun rost. Avem un jucător de 23 de ani pe postul lui.”, MIRCEA LUCESCU

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *