ZiarulRing

26-apr.2024

ULTIMA ORĂ

SPORT

Florenţa Mihai, MOARTEA unei campioane: „Este tragic şi violent ce s-a întâmplat”

Avatar

Publicat

pe

Miercuri a fost o zi neagră pentru tenisul românesc. Fosta mare jucătoare Florenţa Mihai s-a stins fulgerător din viaţă la numai 60 de ani. Mariana Simionescu, bună prietenă a defunctei, a venit de urgenţă în ţară acum 10 zile pentru a-şi lua rămas-bun.

Vestea morţii Florenţei Mihai a îndoliat sportul românesc. Una dintre cele mai bune prietene ale fostei sportive, Mariana Simionescu este printre puţinii care ştiau clipele grele prin care trecea tenismena. “Sunt terminată, simt că mă prăbuşesc! Ştiu de ce mă sunaţi. E o durere mare pentru mine. Eu am ştiut. Am venit rapid în România în urmă cu 10 zile. Ştiam că este bolnavă. Am fost la ea de două ori. A fost o boală cruntă, dar nu vreau să vorbesc despre boala ei pentru că nici familia nu a spus despre ce a fost vorba. Ultimul lucru pe care mi l-a spus a fost că abia aşteaptă să ne vedem după ce se va însănătoşi. Este tragic şi violent ce s-a întâmplat ”, a declarat, pentru “ring”, Mariana Simionescu, de la Monaco, unde este stabilită.




A luptat până în ultima clipă…

Mariana Simionescu şi Florenţa Mihai s-au cunoscut în Parcul Sportiv Dinamo, la o vârstă fragedă, şi au legat rapid o prietenie care avea să dăinuie peste ani. “Florenţa a fost întotdeauna o femeie puternică. La întâlnirea noastră mi-am dat seama că era conştientă de gravitatea bolii, dar nu şi-a dorit să se termine aşa repede. A luptat până la sfârşit. M-am îngrozit, era foarte slăbită. Am încurajat-o, cred că s-a bucurat foarte mult că mă vede. Noi am trăit o viaţă împreună. Ne-am întâlnit prima dată la Dinamo, am crescut ca trei surori, de la șase ani, împreună cu Florenţa şi Virginia. Acolo am copilărit şi am crescut. Ştim totul una despre cealaltă. Vă daţi seama ce clipe trăiesc. Am o mulţime de poveşti şi momente care parcă mi se perindă prin faţa ochilor, dar nu mai am puterea să le spun acum. A fost o fată extraordinară, de mare excepţie și ca om, şi ca sportiv. Nu a existat pe Pământ o fiinţă mai bună decât Florenţa! Din toate punctele de vedere. Despre oamenii care pleacă pe lumea cealaltă se spune că au fost foarte buni chiar dacă nu au fost. Despre Florenţa nu poate spune nimeni nimic de rău. Nu ştiu de ce Dumnezeu a vrut să o ia de lângă noi. Nu înţeleg”, a spus cu voce stinsă fosta soţie a lui Bjorn Borg.

N-a vrut să plece din ţară

Despre Florenţa Mihai se ştie că, la un moment dat, după un turneu în Statele Unite, autorităţile comuniste de la Bucureşti i-ar fi retras paşaportul. “Ştiu că s-a scris despre ea că a vrut să fugă în America pe vremea lui Ceauşescu şi din acest motiv autorităţile comuniste i-au retras paşaportul. Nu este adevărat. Florenţa nu a vrut niciodată să plece din ţară. Paşaportul i-a fost retras nu pentru că ar fi cerut azil politic în SUA, ci pentru că ăia de atunci erau nişte cretini şi nişte idioţi. Ea a fost singura care a ales să se chinuie în ţară, pentru că eu şi Virginia am fugit din cauza regimului”, a mai spus fosta tenismenă.

Prima româncă în finala de la Roland Garros

Florența Mihai este prima jucătoare de tenis din România care a ajuns până în finala de la Roland Garros, în 1977, atât la simplu, cât și la dublu mixt. A obținut medalia de bronz la Roland Garros în 1976, s-a clasat în primele opt jucătoare la simplu la US Openul din 1979 și a făcut parte din echipa de Cupa Federației a României timp de șase ediții (dublu alături de Virginia Ruzici), reușind să intre în primele opt echipe din Grupa Mondială la patru ediții. Ca antrenor, Florența Mihai a fost căpitan-nejucător al echipei de Cupa Federației aproape 14 ani. A condus echipa României la trei olimpiade și a fost antrenoarea unor jucătoare de top, precum Irina Spîrlea – locul 7 mondial, Ruxandra Dragomir – locul 15 mondial şi Irina Begu.

Ilie Năstase, şocat de moartea Florenţei Mihai

„Cum… a murit? Florenţa? Nu se poate, nu pot să cred… Este un şoc, iertaţi-mă… dar chiar nu pot să cred aşa ceva, săptămânile trecute ne-am văzut…”, a spus Ilie Năstase la aflarea veştii. Fostul tenismen a adăugat că sportul a pierdut o mare jucătoare. „Nu pot să comentez… e prea trist. E foarte trist. O cunosc pe Florenţa de când era copil. Am pierdut un mare om, o mare jucătoare. Sincer, nu îmi găsesc cuvintele”, a mai afirmat Năstase.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *